Wysiew nasion roślin egzotycznych

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Wysiew nasion roślin egzotycznych

Postprzez KaRo » Pn lis 19, 2007 1:37 pm

Pawle czy teraz póżną jesienią można wysiewać nasiona egzotycznych roślin?
Czy teraz są dobre możliwości ich kiełkowania?
Co mogłabym posiać właśnie teraz z nasion oferowanych przez Twój sklep ?
KaRo
KaRo

Re: Wysiew nasion roślin egzotycznych

Postprzez Paweł Garski » Pn lis 19, 2007 4:27 pm

Rośliny egzotyczne można wysiewać cały rok, o ile mamy odpowiednie warunki. Chodzi głównie o temperaturę i światło. Jeśli masz terrarium czy podgrzewaną szklarenkę do wysiewu nasion to nie ma problemu. Co innego gdy doniczki stoją na parapecie. Nawet przy nowych oknach zimą na parapecie jest chłodno. Światła również jest nie za dużo. Teraz za oknem jest 0C, w pokoju mam 22C a ziemia w doniczce na parapecie 18C. Gdy przyjdą mrozy na parapecie będzie jeszcze chłodniej a dla większości roślin egzotycznych zalecana temperatura kiełkowania to ponad 20C.
Z pewnością na parapet nie nadają się teraz takie rośliny jak Tacca i balsa. One potrzebują dużo ciepła do kiełkowania. Rosiczki tropikalne i subtropikalne do wykiełkowania, poza ciepłem, potrzebują dużo światła. Więc postawione zimą na parapecie będą kiełkować słabo lub wcale.

Krótko mówiąc: jeśli nie możemy stworzyć odpowiednich warunków to bezpieczniej rośliny egzotyczne wysiewać wiosną. Teraz jest idealna pora na wysiewanie nasion potrzebujących zimnej stratyfikacji, takich jak drzewo truskawkowe (Arbutus unedo), judaszowce, tulipanowiec amerykański, rodzime gatunki roślin owadożernych. Myślę że jest też dobra pora na wysiewanie nasion roślin które długo kiełkują i nie wymagają przy tym światła. Np. palmy potrzebują ciepła ale zanim wykiełkują doniczka może stać z dala od okna.

P.S.
Obecnie prowadzisz w konkursie na darmowe nasiona za 50zł więc może będziesz miała okazję osobiście przetestować jak nasiona kiełkują.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez KaRo » Pn lis 19, 2007 7:52 pm

Bardzo się cieszę ...
Mam nadzieję,że dotrwam do końca na tej pozycji a poza tym
wierzę,że moje posty nie służą jedynie mojej wygranej.... :)
KaRo
KaRo

Postprzez Paweł Garski » Wt lis 20, 2007 4:12 am

Oczywiście Twoje posty nie służą tylko wygranej, ale przyczyniają się do rozwoju forum. Jestem wdzięczny Tobie i innym forumowiczom.
Żeby nie było całkiem nie na temat powiem że wysiałem ostatnio trochę nasion m.in. wawrzyn szlachetny (laur) (Laurus nobilis). Ciekawe że już same nasiona ładnie pachną.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez KasiaWrona » Pt lis 23, 2007 5:31 pm

Witam! Ja nie mogę się powstrzymać przed wysiewaniem nasion. Zdaję sobie sprawę, że wiosna to najlepszy okres ale do wiosny jeszcze tak daleko... A jak coś jednak wschodzi(albicja, bawełna, metasekwoja, lagestremia, jakaranda), to tym bardziej ciężko się powstrzymać przed wysiewem następnych. Wiem, że pewnie wiosną będę musiała kupować po raz drugi te same nasiona, ale te drobne sukcesy tak cieszą... Pozdrawiam wszystkich niecierpliwych i cierpliwych :!:
KasiaWrona

Postprzez KaRo » Pt lis 23, 2007 9:28 pm

Właśnie znalazłam saszetke z kilkoma nasionkami Lespedezy bicolor.
Pochodzą najpóżniej z ubiegłorocznych zakupów myślę jednak że to tegoroczny sprawunek.
Nie będę siać bo mam u siebie juz dwuletnie krzewy.
Jeśli bedziesz zainteresowana prześlę Ci. :D
KaRo
KaRo

Postprzez KasiaWrona » N gru 02, 2007 11:58 pm

Chętnie, ale co to za roślina? Do ogrodu czy do domu?
KasiaWrona

Postprzez KaRo » Pn gru 03, 2007 11:02 am

Do ogrodu Kasiu...
ale jak nie masz miejsca to krzew nadaje się do uprawy w donicy przed dom ,na taras ...
a
Tak wygląda:
Obrazek
Więc????
KaRo
KaRo

Postprzez tengel27 » Pn gru 03, 2007 11:19 am

KaRo - piękna roślina. Czy fotka przedstawia twoją roślinkę?
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez angelisia » Pn kwi 07, 2008 11:36 am

zastanawiam sie nad kupnem papai jeśli komuś sie wysiała to napiszcie i czy musi miec specialne warunki :?: :?: :?: odpiszcie :D plis :lol:
angelisia

Następna strona

Powrót do Owoce egzotyczne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post