Nasiona z owoców egzotycznych dostępnych w naszych sklepach

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Nasiona z owoców egzotycznych dostępnych w naszych sklepach

Postprzez Paweł Garski » So lis 03, 2007 12:37 am

Pewnie sporo osób, z ogrodniczym zamiłowaniem, próbowało wyhodować cytrynę czy pomarańczę z pestek wyjętych z owoców. Oczywiście też próbowałem a nawet doczekałem się kwiatów. Hodowałem awokado, granata czy ananasa (to już nie z nasion). Kilka dni temu wyrosło mango i zaczyna kiełkować imbir z zasadzonego kłącza. Jakie rośliny udało się Wam wyhodować, jakie są Wasze doświadczenia?
Paweł Garski
Site Admin

Re: Nasiona z owoców egzotycznych dostępnych w naszych sklepach

Postprzez Maciej » N lis 04, 2007 2:26 pm

Oczywiście tradycyjnie pomarańczę, która wydaje mi się jest bardzo łatwa :) Oprócz tego próbuję z cytryną, ale coś bardzo słabo...
Pozdrawiam, Maciej "Heimdall"
Maciej

Postprzez KasiaWrona » N lis 04, 2007 2:34 pm

Witam! Co prawda orzech włoski to nie owoc egzotyczny ale kiedyś dostałam torbę świeżych orzechów i wśród nich znalazłam jeden z kiełkiem. Wsadziłam do doniczki, urósł jakieś 15cm po czym usechł. Pewnie dlatego, że pora była nieodpowiednia, no i środowisko w mieszkaniu...
KasiaWrona

Postprzez Czarodziej » N lis 04, 2007 2:47 pm

Usechł dlatego, że miał najprawdopodobniej nieodpowiednie warunki i nie przeszedł zimowania w glebie :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Postprzez tengel27 » Pt lis 16, 2007 9:54 pm

U mnie obecnie wybija z doniczki imbir. Poza tym mam za sobą pierwsze siewki kaktusów ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Czarodziej » Pt lis 16, 2007 10:18 pm

Też mam malutkie siewki kaktusów co prawda tylko cztery ale trzymają się dzielnie i narazie widać że rosną(bardzo powolutku ale rosną) :D :D :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Postprzez ivy_ » N lis 18, 2007 4:01 pm

Moja mandarynka wyrosła z pestek wyjętych z owoców. Owocuje po raz drugi (zdjęcia załączone w innym poście). Ma 35 cm wys. Pierwsze owoce miały średnicę 4-5 cm i były strasznie kwaśne :D
Oczywiście na tym nie koniec, i już rosną nowe (7cm) sadzoneczki również z pestek. Chciałabym poeksperymentować z kawą więc jeżeli macie już z nią jakieś doświadczenia to podzielcie się z żółtodziobem :)
Pozdrawiam Wszystkich.
ivy_

Postprzez Paweł Garski » Pn lis 19, 2007 12:27 am

Kawa ładnie kiełkuje, pod warunkiem że nasiona są świeże (szybko tracą zdolność do kiełkowania). Po wysianiu utrzymujemy temperaturę podłoża powyżej 20C (optymalnie około 25C). Najlepsze jest podłoże przepuszczalne (z dodatkiem piasku lub perlitu), lekko kwaśne. Kawa lubi ciepło i dużo światła ale nie bezpośredniego. Tylko w okresie spoczynku, gdy jest mniej światła, obniżamy temperaturę (do 15-20C). Pierwszych kwiatów możesz oczekiwać po 2-5 latach od wysiania.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez tengel27 » Śr lis 28, 2007 11:44 pm

A oto mój imbir. Liczy już sobie 10 cm :D

Obrazek
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez KaRo » Cz lis 29, 2007 2:30 am

Tengel ,Twój imbir jest z nasiona?