łatwiej powiedzieć które rosliny mi nie zaowocowały. owoców nie doczekałem sie tylko na karamboli,kakaowcu i mango ale mango owocuje po 4-10 lat od siewu wiec jeszcze wszystko możiwe.a karambola jest trudna w chodowli i z trudem owocuje w instytucie w skierniewicach;)
PITAJA ZAOWOCOWALA PO 3 LATACH PAPAJA PO ROKU GUAWA PO 4 LATACH MARAKUJA PO PÓŁTORA ROKU ANANAS PO PÓŁTORA ROKU GRANAT PO 3LATACH KIWI PO 7LATACH CYTRYNA PO 16LATACH SALAK PO 6 LATACH DAKTYLOWIEC PO 7 I PALMA KOKOSOWA PO 18 LATACH FIGA PO 3 LATACH KASZTAN JADALNY PO 11LATACH AWOKADO PO 12 GRANAT PO 4 PODZYNKA PO 8MIESIĄCACH TAMARILO PO 2LATACH A TARO I KASZTAN WODNY TO BULWY WIEC GOTOWE BYLY ODRAZU
Dzięki za cenne informację, jak widać sporo jest gatunków które, nawet w naszych warunkach, kwitną stosunkowo szybko. Choć na niektóre trzeba poczekać. Zresztą to i tak nic przy np. oliwce
kondrad_p: masz marakuje do jakiej ziemi ją wsadziłeś, jak po wykiełkowaniu się opiekowałeś roślinką i jak doprowadziłeś do owocowania. I jeszcze jedno jak marakuja zakwitnie to trzeba zapylać kwiaty, że by mieć owoc
nasiona wysiałem płytko do ziemi lekko kwasnej {pH 5,5-6,5} i przykryłem połówkami plastikowych butelek,owocowanie przyspierza ciecie,ja ciołem 2 razy w roku w połowie lata i po zimie, ja je wynosiłem do chłodnego jasnego pokoju {temp min 8c] kwiat otwiera sie na jedną noc najlepiej miec wtedy passiflore na dworze(zapylą ją ćmy}ja obecnie mam 11 gatunków passiflor najbardziej jestem dumny z odminy gigantum (owoce ponad 2 kg)
kondrad_p: Dzięki, a pisząc, że wyhodowałeś rodzynkę miałeś na myśli suszone winogrona Czy może rodzynka brazylijskiego inaczej miechunkę peruwiańska właśnie czekam aż nasiona pojawią się w sklepach