Nasiona z owoców egzotycznych dostępnych w naszych sklepach

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Re: Nasiona z owoców egzotycznych dostępnych w naszych sklepach

Postprzez konrad_p » Cz lis 19, 2009 7:23 pm

miałem na myśli miechunke peruwianśką ;)owoce surowe smakują jak połączenie winogron z agrestem;)
konrad_p

Postprzez hodowca11 » Śr lis 25, 2009 5:03 pm

konrad_p napisał(a):PITAJA ZAOWOCOWALA PO 3 LATACH PAPAJA PO ROKU GUAWA PO 4 LATACH MARAKUJA PO PÓŁTORA ROKU ANANAS PO PÓŁTORA ROKU GRANAT PO 3LATACH KIWI PO 7LATACH CYTRYNA PO 16LATACH SALAK PO 6 LATACH DAKTYLOWIEC PO 7 I PALMA KOKOSOWA PO 18 LATACH FIGA PO 3 LATACH KASZTAN JADALNY PO 11LATACH AWOKADO PO 12 GRANAT PO 4 PODZYNKA PO 8MIESIĄCACH TAMARILO PO 2LATACH A TARO I KASZTAN WODNY TO BULWY WIEC GOTOWE BYLY ODRAZU

mam pewene zastrzeżenia co to do tej wypowiedzi

po pierwsze jakim cudem ananas zaowocował po półtora roku. żeby ananas zaowocował w domu roślina musi mieć 2-3 lata poza tym potrzebne jest jabłko i worek na śmieci a cały sposób znajduje się na stronie http://www.roslinyegzotyczne.tnb.pl/rea ... icle_id=51

po drugie granat wg tej samej strony co z ananasem wychodowany z pestki owocuje po 20-30 latach
hodowca11

Postprzez Paul 305 » So sty 30, 2010 2:58 pm

Ja podjełem wyzwanie chyba bo zdecydowałem się na liczi może wykiełkuje z kilku pestek na razie jest w mnożarce od dwuch tygodni a ja wciąż czekam.Jak tylko się coś pojawi to dam foty na forum,jednak jestem dobrej myśli,zobaczymy.Najważniejsze to walczyć do końca i nie poddawać się! 8-)
Harmonia i kontrast w tej pozornej sprzeczności zawiera się istota piękna...
Paul 305

Postprzez tropic » Wt mar 30, 2010 8:33 pm

Może konrad_p hodował te rośliny w szklarni... :|

A wracając do tematu, to udało mi się wyhodować: cytrynę, i mandarynkę.

Zamierzam wyhodować papaję, ale nie wiem czy nasiona z owoców sprzedawanych w sklepach spożywczych, nadają się do zasadzenia, i ile takich nasion do doniczki należy włożyć. (Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję)
tropic

Postprzez HeavyPaul » N maja 02, 2010 10:06 am

Bardzo ciekawy i inspirujący wątek ;)
Chyba sam spróbuję coś wyhodować :D
HeavyPaul

Postprzez maxmar123 » N lut 06, 2011 9:38 pm

Ja wyhodowałem granata,kiwi,cytrynę,marakuje,bambusa,kawę,rosiczkę,mimozę,dziwaczka,figę,naszi,bawełnę i liczi które mi uschło po roku ;) ostatnio kupiłem róże jerychońską fajna roślina i nasiona: aturi,stevię,adenium,goji i założyłem akwarjum z roślinami wodnymi.
maxmar123

Postprzez maxmar123 » N lut 06, 2011 9:40 pm

Paul 305 napisał(a):Ja podjełem wyzwanie chyba bo zdecydowałem się na liczi może wykiełkuje z kilku pestek na razie jest w mnożarce od dwuch tygodni a ja wciąż czekam.Jak tylko się coś pojawi to dam foty na forum,jednak jestem dobrej myśli,zobaczymy.Najważniejsze to walczyć do końca i nie poddawać się! 8-)

Oj liczi to ciężka roślina na pierwsze kiełki możesz czekać nawet 3 miesiące
maxmar123

Poprzednia strona

Powrót do Owoce egzotyczne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post