Mimosa pudica (Mimoza wstydliwa) - jak hodować

Rośliny których atutem są ozdobne liście

Mimosa pudica (Mimoza wstydliwa) - jak hodować

Postprzez Avlee » N mar 16, 2008 12:58 pm

Bardzo proszę o rady dotyczące hodowli tej rośliny (jakie światło, podłoże, nawożenie, podlewanie etc), kogoś kto ją huduje lub hodował. Proszę tylko nie podawać linków!
Avlee

Re: Mimosa pudica (Mimoza wstydliwa) - jak hodować

Postprzez Avlee » Pn mar 17, 2008 4:15 pm

Naprawdę nikt nie wie? :cry:
Avlee

Postprzez Andrzej1234 » Pn mar 17, 2008 7:26 pm

Przykro mi ja nic nie wiem. Mogę przytoczyć ci tylko to :
Źródło: http://www.drosera.pl/mimoza-wstydliwa- ... -p-86.html

"Opis:
Mimoza jest niezwykle wrażliwą damą… Jeśli dotkniemy listków roślina natychmiast zareaguje składając je. Ruch ten wywołany jest zmianą uwodnienia komórek rośliny.

Roślinka prezentuje się bardzo efektownie, ma drobniutkie, soczyście zielone listki oraz małe różowe kwiaty.

Zastanawiasz się czy trudno wyhodować mimozę z nasionka? Nie stanowi to żadnego problemu! Mimoza jest rośliną mało wymagającą, potrzebuje jedynie nasłonecznionego stanowiska, wilgotnej gleby i temperatury pokojowej.

Mimoza jest niezwykle oryginalną, egzotyczną rośliną doskonale nadającą się do domowej hodowli. Stanowi niewątpliwą ozdobę salonu, z pewnością przyciągnie wzrok i zadziwi twoich znajomych. Dostarczy też niezapomnianych wrażeń Tobie i twoim dzieciom… Obserwować ruszającą się roślinę to nie byle co! "
Andrzej1234

Postprzez tengel27 » Pn mar 17, 2008 8:44 pm

A jedyne co ja mogę dorzucić to tylko mała uwaga: nie bawić się za często listkami bo to roślinkę męczy i może nie przeżyć ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez lucy23-61 » Pn mar 17, 2008 11:26 pm

Witajcie,jesli coś mogę dodać,to że wykiełkowała bardzo ładnie listki pod wpływem dotknięcia się składały,ale ogólnie była to mała roślinka ,która za nic nie chciała mi rosnąć ijesienią padła.Życzę większych sukcesów.
Lucy
lucy23-61

Postprzez Paweł Garski » Wt mar 18, 2008 1:01 am

Mimoza generalnie lubi warunki tropikalne - ciepło, wilgoć. Podłoże lekko kwaśne, nie powinno wysychać ale mimoza nie lubi też stać w wodzie. Pomimo iż jest to roślina wieloletnia, u nas często uprawiana jest jako roczna. Zimą jest za mało wilgoci, światła i ciepła i bez terrarium mimoza często ginie.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez mikus08 » Śr kwi 02, 2008 2:40 pm

Mi też były te info potrzebne więc dzięki ;)
Michał, Harry, mikus08
mikus08

Postprzez KaRo » Śr kwi 02, 2008 2:55 pm

Paweł Garski napisał(a):Mimoza generalnie lubi warunki tropikalne - ciepło, wilgoć. Podłoże lekko kwaśne, nie powinno wysychać ale mimoza nie lubi też stać w wodzie. Pomimo iż jest to roślina wieloletnia, u nas często uprawiana jest jako roczna. Zimą jest za mało wilgoci, światła i ciepła i bez terrarium mimoza często ginie.

Otóż to - wyhodowałam 3 roslinki z nasion - miały ok. 3 cm i mimo okrycia ich słoikiem padły po prostu uschły,przeiwsiły sie takie cieniuteńkie niteczki :cry: :cry: :cry: :cry:
Mam jeszcze nasionka ale nie mam odwagi wysiać znowu :oops: :cry:
KaRo
KaRo

Postprzez mikus08 » Śr kwi 02, 2008 3:13 pm

Ja dopiero co posiałem więc czekam aż wykiełkuje. Nie wiecie ile to może potrwać?? :x
Michał, Harry, mikus08
mikus08

Postprzez Andrzej1234 » Pt kwi 04, 2008 8:36 pm

KaRo napisał(a):Mam jeszcze nasionka ale nie mam odwagi wysiać znowu :oops: :cry:

Nie przejmuj się! :D warto próbować :)
Andrzej1234

Następna strona

Powrót do Liście ozdobne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post