Mimosa pudica (Mimoza wstydliwa) - jak hodować

Rośliny których atutem są ozdobne liście

Re: Mimosa pudica (Mimoza wstydliwa) - jak hodować

Postprzez nitaknitka » N kwi 06, 2008 12:51 am

Wysiałam w październiku pierwszy raz i nici.
Teraz kupiłam sadzonkę zobaczę co z tego wyjdzie...
Trzymajcie kciuki ;)

PS. A czy komuś udało się z rośliną telegraf?
nitaknitka

Postprzez nitaknitka » Pn kwi 21, 2008 9:54 pm

A oto moja MIMOSA!

Obrazek

Obrazek

:)
nitka
nitaknitka

Postprzez stika » Cz kwi 24, 2008 9:34 pm

Ja swoje nasiona wysiałam z miesiąc temu i kilka dni temu wykiełkowały. Na razie mają ok 1 cm. Zobaczymy czy wyrosną większe. Z kilkunastu nasion wykiełkowało ok połowy. Reszta raczej już nie wykiełkuje....
stika

Postprzez nitaknitka » Cz kwi 24, 2008 10:01 pm

Ciekawostka.
W zeszłym tygodniu wykiełkowało mi jedno z 3-ch posadzonych/wysianych w LISTOPADZIE nasion mimozy!!!!
Niestety doszła do 1,5cm i oderwała się od "korzonka".

Natura jest nieprzewidywalna...

Trzymam kciuki za DORODNE roślinki :)!!!
nitaknitka

Postprzez mikus08 » So gru 06, 2008 6:50 pm

No i wykiełkowała i jest już taka jak na zdjęciu poniżej. Trzeba było aby w okresie kiełkowania znajdowały się nasiona pod folią i to cały sekret.. :D( Nasiona są oczywiście ze sklepu Drosera) Zdjęcie jest robione wieczorem i liście są złożone. Jest już trochę stara bo wydała 30 nasion i nadal wydaje kwiaty. Bardzo zachęcam do hodowli tej rośliny, bo jest co hodować...
Załączniki
DSC00892.jpg
Michał, Harry, mikus08
mikus08

Postprzez Paul 305 » Śr sty 14, 2009 9:32 pm

Otóż to! Jak słusznie Andrzej zauważył warto prubować! Ztym że najlepiej zaopatrzyc się w mnożarke do kiełkowania roślin z nasion (taką elektryczną ) która utrzymuje stała temperature gleby którą można regulować i stałą wysoką wilgotność,rodzaj "inkubatora" dla nasionek.Ja właśnie musze ją nabyć bo naet wiele specjalistycznych książek poleca to rozwiązanie dla osób które w arunkach domoych chcą z nasion uzyskać dość szybko młode rośliny. :geek: :D Oczywiście zmniejszy to niepowodzenia jednak niewiem czy wyeliminuje to wszystkie porażki raz na zawsze. :|
Harmonia i kontrast w tej pozornej sprzeczności zawiera się istota piękna...
Paul 305

Postprzez madzia26 » Pt mar 13, 2009 4:10 pm

Kupiłam tydzień temu nasionka mimozy. Na "instrukcji" podali żeby nasiona moczyć przez dwa dni a później posiać. Tak też zrobiłam, tyle że do tej pracy przybrałam się wieczorem więc podlałam nasiona, nakryłam folią i postawiłam we wschodnim oknie. Efekt? Ranem zaszłam zobaczyć jak tam moje mimozy i... zobaczyłam malutkie wzeszłe roślinki. Oczywiście jeszcze młode wyrastają. Prawie najtrudniejsze za mną... Teraz tylko muszę czekać aż urosną 10cm wtedy je przesadzę do większego pojemnika.
bądźmy dobrej myśli a może wytrosną piękne? :lol: :oops:
madzia26

Postprzez michcup » Pt mar 13, 2009 8:33 pm

ja mam 1 mimoze trzymam ją w terra razem z moimi owadożerami już się nie mieści no i kwitnie od jakiegoś czasu
i mam takie pytanie wie ktoś jak zapylić te kwiaty? bo co jest jakiś to przekwitnie i nie ma nasion
michcup

Postprzez niewidoczny » So paź 10, 2009 4:45 pm

Ja ją wczoraj posiałam wcześniej tego nie czytałam i się teraz boję że mi zwiędnie POMOCY!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
niewidoczny

Postprzez lithe » N maja 02, 2010 2:21 pm

Mam małe mimozy (póki co 2cm) nie sądziłam że aż tak dużo mi ich wykiełkuje...
Chciałabym się dowiedzieć czy można kilka mimoz posadzić w jednej doniczce tak jak to się robi np. w przypadku fikusów by były gęstsze.
I jak wygląda obcinanie tej roślinki ?
Chciałabym uzyskać taki efekt jak na zdjęciu.
:)
Załączniki
mimoza donica.jpg
mimoza donica.jpg (61.29 KiB) Przeglądane 3402 razy
lithe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Liście ozdobne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post