Nasiona papaji.

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Nasiona papaji.

Postprzez tropic » Śr mar 31, 2010 7:07 pm

Witam, zamierzam wyhodować papaję, w internecie jednak zauważyłem bardzo wiele ofert sprzedaży nasion. Czy nasiona z owocu, kupionego w sklepie spożywczym wykiełkuje, i czy roślina da owoce?

Za wszelkie odpowiedzi szczerze dziękuję.
tropic

Re: Nasiona papaji.

Postprzez Paweł Garski » Cz kwi 29, 2010 12:54 pm

Nasiona wyjęte z owocu wykiełkują. Przy odpowiednich warunkach można się doczekać owoców. Warto tylko pamiętać, że w naturze papaja jest rośliną dwupienną, czyli występują odrębne rośliny męskie i żeńskie. W uprawie spotyka się odmiany jednopienne (o kwiatach obupłciowych).
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez tropic » Pn maja 03, 2010 8:22 pm

Dzięki, spróbuję - może coś wyrośnie... ;)
tropic

Postprzez maciej24 » Cz lip 08, 2010 8:57 pm

Witam! Ja wysialem nasiona papaji prosto z owocu. Najpierw oczywiscie oczyscilem je z czarnej skorki i zdziwilo mnie jak zmienily wyglad z gladkich lsniacych na czarne, matowe i porowate. Potem prosto w ziemie i do mini szklarni no i po tygodniu pierwsze kielki. Slyszalem, ze jest dosc trudna roslina w uprawie ale mysle, ze warto sprobowac.
Załączniki
3.jpg
3.jpg (75.71 KiB) Przeglądane 4405 razy
maciej24

Postprzez tropic » Wt wrz 21, 2010 6:16 pm

Moje papaje już wykiełkowały.
tropic

Postprzez Lion » Śr lip 20, 2011 7:59 pm

tropic napisał(a):Witam, zamierzam wyhodować papaję, w internecie jednak zauważyłem bardzo wiele ofert sprzedaży nasion. Czy nasiona z owocu, kupionego w sklepie spożywczym wykiełkuje, i czy roślina da owoce?

Za wszelkie odpowiedzi szczerze dziękuję.
Ja mam kilka młodych sadzonek wyhodowanych właśnie z takich nasion, które wydobyłem z owocu. Zanim wysiałem, to przez kilka dni je suszyłem, potem przed wysianiem na jeden dzień zamoczyłem w letniej wodzie. Zostawiłem sobie jeszcze ok 50szt. na kiedyś tam :) Pierwsze nasionko wykiełkowało po 4 dniach a niektóre dopiero po 2-3 tygodniach - bardzo nierównomiernie wschodziły.
Od razu dodam, że ta papaja coś nie bardzo rośnie mi w domu - oba zżółkły i zrzuciły liście. Pozostałe roślinki, które trzymam na tarasie jakoś rosną ładnie i są trzy razy większe od tych, które w tym samym czasie miałem w domu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, może roślina potrzebuje bardzo dużo światła słonecznego, którego tam ma pod dostatkiem, a energooszczędne okna niezbyt wiele go wpuszczają do domu...? Sprawdziłem to za pomocą baterii słonecznej umieszczonej w pokoju, która po zamknięciu okna straciła aż 90% mocy. Teraz widzę jak energooszczędne okna ograniczają ilość światła, które wpada do domu :/ Dla ludzi to komfort i oszczędność, ale dla niektórych roślin - niedosyt światła.
Awokado, Bambus, Baobab Afrykański, Cytryna, Drzewo Kalebasowe, Figa, Goja, Granat, Grejpfrut, Mango, Palma Daktylowa, Papaja, Pomarańcza.
Lion

Powrót do Owoce egzotyczne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post