Odmładzanie roślin

Pozostałe rośliny doniczkowe

Odmładzanie roślin

Postprzez Czarodziej » N gru 02, 2007 11:17 pm

Część roślin hodowanych w domu można z powodzeniem odmładzać przez ich cięcie i formowanie, przykładem są np. juki, difenbachie i draceny. Oto przykłady odmładzania tego typu roślin w celu szerszych informacji proszę zadawać pytania. Przykładowe fotki odmładzanych roślin poprzez cięcie i ukorzenianie w wodzie, natomiast pozostałe po cięciu pinki i pinek z systemem korzeniowym zalewamy woskiem z zwykłej świeczki.

Juka.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dracena.

Ścięty czubek i dwa dodatkowe pędy pozostawione z pinka na rozmnożenie, zalane woskiem.
Obrazek Obrazek Obrazek

Prawidłowa wysokość pozostawionego pinka po ścięciu draceny, wierzch zalany woskiem, poczekamy na młode wybijające z niego dracenki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Ukorzeniony czubek rośliny

Obrazek Obrazek

Wybijające młode rozetki z pociętego pinka(pinki ukorzenią się po pojawieniu się liści)

Obrazek

Wybijające młode rozetki z pozostawionego pinka z bryłą korzeniową.
Obrazek Obrazek

Diffenbachia.
Difenbachia po ścięciu i ukorzenieniu oraz przygotowany pinek do uzyskania z niego młodej roślinki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wsadzony do ziemi ukorzeniony czubek a na drugiej i trzeciej fotce oznaki przyjęcia się difenbachii - wybijający i rozwijający się liść.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jedna z możliwych faz rozwoju z pinka młodej difenbachii - wyrastająca z podstawy pnia młoda roślina, poczekamy jeszcze na wybicie drugiej roślinki z oczka na pniu.

Obrazek

Myślę że takie podstawowe info komuś zawsze się przyda. :D :D :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Re: Odmładzanie roślin

Postprzez KaRo » N gru 02, 2007 11:23 pm

Czy pieńki juk muszą być zalane czymś tam(stearyną pewnie)?
Co zrobić by pędy postawione do ukorzenienia w wodzie nie zaczęły gnić, co mnie zdarza się wyjątkowo często.?
KaRo
KaRo

Postprzez Czarodziej » N gru 02, 2007 11:37 pm

KaRo napisał(a):Czy pieńki juk muszą być zalane czymś tam(stearyną pewnie)?
Co zrobić by pędy postawione do ukorzenienia w wodzie nie zaczęły gnić, co mnie zdarza się wyjątkowo często.?

Pieńki zalewamy zwykłym woskiem z świeczki, co do pinków natomiast konieczna jest cotygodniowa wymiana wody na świeżą odstałą oraz dodanie w temp. poniżej 26 stopni(gdy nie ma takiej woda) węgla drzewnego(np. jak najdrobniejszego pyłu węgla grillowego.) :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Postprzez KasiaWrona » Pn gru 03, 2007 12:12 am

A ja właśnie odmładzałam fiołka alpejskiego. Kierowałam sie intuicją, bo nie mogłam znaleźć instrukcji. Nie chodzi mi o rozmnażanie z listka tylko rozdzielenie starej rośliny, która co prawda kwitła ale zrobiła się taka "napchana", miała cztery środki. Poodcinałam od głównego pnia i po prostu wsadziłam do innych doniczek. A co z tego wyniknie dopiero zobaczymy...
KasiaWrona

Postprzez Czarodziej » Pn gru 03, 2007 12:18 am

KasiaWrona napisał(a):A ja właśnie odmładzałam fiołka alpejskiego. Kierowałam sie intuicją, bo nie mogłam znaleźć instrukcji. Nie chodzi mi o rozmnażanie z listka tylko rozdzielenie starej rośliny, która co prawda kwitła ale zrobiła się taka "napchana", miała cztery środki. Poodcinałam od głównego pnia i po prostu wsadziłam do innych doniczek. A co z tego wyniknie dopiero zobaczymy...

Lepiej jak byś je włożyła do wody do czasu ukorzenienia (pewniejszy sposób), można w ten sposób odmładzać fiołki jak najbardziej jest to typowe odmładzanie poprzez sadzonki rozetowe, trzeba je jednak dość głęboko z rośliny matecznej wyciąć najlepiej żyletką lub jakiś bardzo ostrym narzędziem by było większe prawdopodobieństwo iż się ukorzenią i by nie rozsypały się młode zdziczałe rozetki przeznaczone na odmłodzenie. :D :D :D
Czarodziej

Postprzez tengel27 » Pn gru 03, 2007 11:29 am

Ja diffenbachię (jak jeszcze ją miałem ) ciąłem w troszkę inny sposób. Robiłem nacięcie wokół pnia, poniżej nacięcia wiązałem worek foliowy i sypałem do niego ziemi, a następnie wiązałem go powyżej nacięcia. Gdy było widać już korzenie zdejmowałem worek i w miejscu nacięcia odcinałem roślinę już z korzeniami. Po posadzeniu roślina nigdy mi nie chorowała ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Czarodziej » Pn gru 03, 2007 8:41 pm

tengel27 napisał(a):Ja diffenbachię (jak jeszcze ją miałem ) ciąłem w troszkę inny sposób. Robiłem nacięcie wokół pnia, poniżej nacięcia wiązałem worek foliowy i sypałem do niego ziemi, a następnie wiązałem go powyżej nacięcia. Gdy było widać już korzenie zdejmowałem worek i w miejscu nacięcia odcinałem roślinę już z korzeniami. Po posadzeniu roślina nigdy mi nie chorowała ;)

To odmładzanie poprzez okład powietrzny również skuteczne ale bardzie długotrwałe. :D :D :D
Czarodziej

Postprzez tengel27 » Pn gru 03, 2007 9:06 pm

Patrz, a stosowałem obie metody, i ta na woreczek wydała mi się szybsza i skuteczniejsza ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Czarodziej » Pn gru 03, 2007 9:30 pm

tengel27 napisał(a):Patrz, a stosowałem obie metody, i ta na woreczek wydała mi się szybsza i skuteczniejsza ;)

Może to zależy od gatunku rośliny. ;)
Czarodziej

Postprzez KasiaWrona » Pn gru 03, 2007 10:17 pm

Przemo napisał(a):
KasiaWrona napisał(a):A ja właśnie odmładzałam fiołka alpejskiego. Kierowałam sie intuicją, bo nie mogłam znaleźć instrukcji. Nie chodzi mi o rozmnażanie z listka tylko rozdzielenie starej rośliny, która co prawda kwitła ale zrobiła się taka "napchana", miała cztery środki. Poodcinałam od głównego pnia i po prostu wsadziłam do innych doniczek. A co z tego wyniknie dopiero zobaczymy...

Lepiej jak byś je włożyła do wody do czasu ukorzenienia (pewniejszy sposób), można w ten sposób odmładzać fiołki jak najbardziej jest to typowe odmładzanie poprzez sadzonki rozetowe, trzeba je jednak dość głęboko z rośliny matecznej wyciąć najlepiej żyletką lub jakiś bardzo ostrym narzędziem by było większe prawdopodobieństwo iż się ukorzenią i by nie rozsypały się młode zdziczałe rozetki przeznaczone na odmłodzenie. :D :D :D

Jak narazie (ponad tydzień) sadzonki mają się dobrze. Mam nadzieję, że jednak przetrzymają. Ale dziękuję za podpowiedź, zastosuję Twoje rady następnym razem. Pozdrówka :P
KasiaWrona

Następna strona

Powrót do Pozostałe