Kaktusy

Pozostałe rośliny doniczkowe

Re: Kaktusy

Postprzez KaRo » N gru 09, 2007 12:27 pm

Oczywiście Dawidzie masz rację-
tylko ja tak nie lubię obskubywania kaktusów ,no ale czasem to konieczność i trzeba się pogodzić.
Mój Echinopsis wyłazi juz z donicy,jest bardzo stary ma ślady pęknięć a mimo to wzbraniam sie przed
"odmłodzeniem" go .Wiosną bedzie to konieczność. 8-)

Kasiu jaką wodą podlewasz kaktusy?
Na podstawie tego zdjęcia przypuszczam,że zwykłą prosto z kranu ,
a może również nawozisz je?
Biały osad na skraju donicy świadczy o zasoleniu gleby.
Kaktusy wymagają bardzo niewiele wody więc przegotuj sobie pewną jej ilość i trzymaj gdzieś w dużej butli
by mieć zawsze pod ręką.Albo kup sobie destylowaną .
A może przenawoziłaś je?
KaRo
KaRo

Postprzez KasiaWrona » Pn gru 10, 2007 9:37 pm

:oops: :oops: :oops: Nic się nie da ukryć. Oczywiście, że podlewam go zwykłą wodą jak zresztą wszystkie kaktusy, a czasami nawozem. Ale kupuję tylko Biohumusa... Dzięki za rady. Zmienię sposób podlewania, wsadzę go głębiej a na wierzch dam warstwę żwiru. Mogłabym usunąć parę młodych kulek ale co z nimi zrobić? Czy to jest kaktus, który rośnie tylko na podkładce czy w ziemi też będzie rósł? To znaczy, że jak źle pielęgnuję kaktusy, a one i tak rosną to mam dobrą rękę albo super warunki i jak zacznę je prawidłowo pielęgnować to zarosną mi całe mieszkanie? :mrgreen:
KasiaWrona

Postprzez tengel27 » Pn gru 10, 2007 10:11 pm

Myślę, że te zieleńsze możesz spróbować ukorzenić - mają chlorofil, więc raczej powinny rosnąć. Te bardziej kolorowe jednak trzeba by było zaszczepić. Najlepszy byłby hylocereus, ale jeśli masz to może to być też Myrtillocactus geometrizans ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez tengel27 » Śr sty 30, 2008 11:15 pm

Chciałem się pochwalić, że Euphorbia od Kasi wypuściła już korzonki ;) Dłuuugo na nie czekałem, ale czekanie popłaca ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez KasiaWrona » Pn lut 04, 2008 5:53 pm

Cieszę się :D . Bałam się trochę czy "podróż" im nie zaszkodzi. Ja kombinuję jak swoją przesadzić, bo ten mój krzew rośnie jak wściekły i pomimo przerzedzenia coraz bardziej wyłazi z doniczki i niektóre pędy zaczynają się kłaść na parapecie.
KasiaWrona

Postprzez rikon » So lut 09, 2008 7:26 pm

Witam wszystkich,
tak czytam Wasze posty i mam nadzieję że mi pomożecie.
Od roku mam euphorbia tirucalli, mierzy około 1 metra, ładnie rósł ale od grudnia zaczął mi usychać w bardzo szybkim tępie. Co mam zrobić, użuć jakiejś odżywki?
Czekam na Wasze rady.
Iza
rikon

Postprzez KaRo » So lut 09, 2008 8:03 pm

Obejrzyj dokładnie czy nie zauważysz robaczków, a może pajęczynki lub kłaczków wełny?
Wyjmij z donicy i obejrzyj korzenie ,może zalałaś i po prostu ginie...
Napisz coś więcej,gdzie stoi, w jakiej rośnie ziemi,czy ma sucho czy mokro i wszystko to co Ci się nasuwa jak patrzysz na niego... Tak w ciemno trudno i coś orzekać,
KaRo
KaRo

Postprzez rikon » N lut 17, 2008 9:00 pm

Żadnych robaczków nie widzę, ani nic innego, jest czysty.
Ale rzeczywiście go chyba przelałam. Na jego temat nic nie wiem, bo mam go po nieżyjącej już babci. Babcia miała go około 20 lat.
U mnie stoi na podłodzie w słonecznym pokoju, były wsadzone trzy odnogi do jednej doniczki i dwie mi uschły. Poprostu zrobiły się patyki, trzecia narazie trzyma sie dobrze. Może zrobiło im się za ciasno?
Pozdrawiam, Iza.
rikon

Postprzez KaRo » Pn lut 18, 2008 4:41 pm

Ciasnota na pewno nie jest powodem złego stanu Twojej rośliny.
Skoro wiesz,że przelałaś i ziemia jest nadal mokra to powinnaś przesadzią ją do nowego podłoża.
Czyli ziemia z kwiaciarni wymieszana z 1/3 piasku + żwirek .
Wyjmij zatem go z doniczki i dokładnie obejrzyj korzenie,może są przegniłe,wtedy musisz je odciąć ostrym nożem
Sukulenty mają duże wymagania jeżeli chodzi o nasłonecznienie o co teraz trudno ale niebawem wiosna i będziesz mogła wystawić na balkon na pełne słońce.Ważna też jest duża wilgotność powietrza więc może zmgławiaj go zamiast podlewania lub ustaw na tacce z mokrym keramzytem ...
W każdym razie długo po przesadzeniu nie podlewaj.
KaRo
KaRo

Postprzez rikon » Pn lut 25, 2008 8:33 pm

Przesadziłam, korzenie były normalne żadne przegniłe. Zobaczymy co dalej?
Dziękuję
rikon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pozostałe