Kaktusy

Pozostałe rośliny doniczkowe

Re: Kaktusy

Postprzez tengel27 » Wt gru 04, 2007 10:15 pm

Mała rada co do grudnika - nie przestawiaj, nawet nie obracaj doniczki, bo pączki zrzuci.

Co do nowego sukulenta to myślę, że masz Pachypodium lamerei - palmę madagaskarską. Dla pewności poproszę o foto.
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez KaRo » Wt gru 04, 2007 10:20 pm

To może być "Pachypodium" ale nie jestem pewna...
Kasiu wkleję zdjęcie mojego ...czy o tym piszesz?
Obrazek
KaRo
KaRo

Postprzez tengel27 » Wt gru 04, 2007 11:02 pm

KaRo ty wciąż mnie zaskakujesz :o Jakie ty jeszcze okazy ukrywasz?? Toż on przepiękny jest (tfu, tfu) :D
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez KasiaWrona » Cz gru 06, 2007 11:06 pm

KaRo napisał(a):To może być "Pachypodium" ale nie jestem pewna...
Kasiu wkleję zdjęcie mojego ...czy o tym piszesz?
Obrazek

Tak, to ten ale oczywiście pojedynczy. Tylko cholender coś za szybko gubi liście...Za sucho? Za mokro? A taki ładny...
KasiaWrona

Postprzez tengel27 » Cz gru 06, 2007 11:21 pm

Nigdy nie miałem tej rośliny, nawet nie miałem okazji widzieć w sklepie (mam pecha ;) ). W leksykonie piszą: "Unikać przelania. Opadanie liści jest zjawiskiem normalnym." Myślę więc, że nie masz się czym martwić ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez KaRo » Pt gru 07, 2007 1:14 am

Tak to prawda.Jest wyjątkowo wrażliwy na wodę.Ubiegłorocznej zimo-wiosny straciłam jednego.
Lepiej go podsuszyć niż podlewać a wiosną liście dostanie z pewnością .Palma madagaskarska tak sie mówi równiez o nim z powodu tych pióropuszy liści na czubku.Moi znajomi mają ponad 2 m okaz.Jeden pień i na czubku "grzywa " liści"
Przywiązują go ,żeby sie nie złamał.Mam nadZieję,wielką,nadzieję,że uda mi się od nich wysępić go.Czynię to juz dobrych kilka latek,twardziele nie dają sie namówić na zadną wymianę.Może jednak czymś ich skuszę...Tyle tylko,że jest to tk wygodna w uprawie roślina a potrafi wzbudzać zainteresowanie.. :D
KaRo
KaRo

Postprzez KasiaWrona » Pt gru 07, 2007 11:21 pm

Dzięki za podpowiedzi :D Miałam też problem z Zamią. Przez ponad rok nawet nie drgnęła. Na zmianę ją przesuszałam i nic, to później podlewałam normalnie choć oszczędnie i też nic. Ruszyła dopiero jak zagroziłam, że ją wyrzucę. Przestraszyła się i wypuszcza nowy liść(nareszcie). Muszę jeszcze "porozmawiać" z egzemparzem w biurze, bo też nie rośnie :lol:
KasiaWrona

Postprzez KasiaWrona » So gru 08, 2007 10:55 pm

Mam mały problem z kaktusem szczepionym. Urosła mu za duża "głowa" i przechyla się. podparłam go kamieniem ale nie wiem na ile to starczy? Lubię go, bo to jedyny kaktus który kwitnie bez zimowania w niższej temperaturze.
20071208(003).jpg
to właśnie on

Może go głębiej wsadzić?
KasiaWrona

Postprzez KaRo » So gru 08, 2007 11:09 pm

Kasiu czy on ma aby dobrą ziemię?
A jeśli nawet dobrą to go żle podlewasz.
Myślę,że powinnaś go wsadzić głębiej i wyprostować.
Nie lubię szczepionych kaktusów,uważam to za barbarzyństwo,
ale to moje prywatne zdanie .
Natomiast ten Twój wydaje się być piękny jakiś inny niż dotychczas spotykałam w sprzedaży
KaRo
KaRo

Postprzez tengel27 » N gru 09, 2007 11:34 am

Rada KaRo jest słuszna. Ten kaktus to Gymnocalycium mihanovichii i jak widać z częściowym brakiem chlorofilu. Ja mam G. mihanovichii, ale całego czerwonego. Nie wiem czy KaRo się ze mną zgodzi, ale jeśli głębsze posadzenie nie pomoże, to jedynym sposobem na odciążenie kaktusa będzie usunięcie części młodych przyrostów. ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pozostałe