kalanchoe - "więdnące" liście

Rozpoznawanie i zwalczanie chorób oraz szkodników

kalanchoe - "więdnące" liście

Postprzez roślinna » Cz maja 14, 2009 7:03 pm

Witam, jestem nowa na tym forum, a od razu muszę napisać z prośbą o pomoc. Od 9 tygodni mam piękne kalanchoe. Jednak od pewnego czasu liście straciły swą twardość, zrobiły się zupełnie miękkie, zwisają wzdłuż doniczki. Nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, tym bardziej, że inne rośliny w moim mieszkaniu są w porządku. Kalanchoe kwitnie od dobrych kilku tygodni, wciąż rozwijają się nowe pąki, a stare, suche kwiatki usuwam.
Roślina stoi przy oknie (okno wschodnie), temperatura pokojowa (choć czasem otwieram właśnie to okno i może być przy nim chłodniej), podlewam ją - wg zaleceń - jak ziemia przeschnie na ok 2,5 cm, co oczywiście trudno określić - raz na około 10 dni. Proszę o pomoc! Jaka może być przyczyna "więdnięcia" liści? Za mało wody, za dużo? Złe światło? Zmiany temperatury? Proszę o jakieś wskazówki, bo już nie wiem, co robić, a bardzo nie lubię wyrzucać kwiatów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, czekając na rady :)
roślinna

Re: kalanchoe - "więdnące" liście

Postprzez rubi93 » So maja 16, 2009 10:08 am

Też mam w domu kalanchoe. I miałam podobny problem. Moja roślinka jednak nie kwitnie, więc to pewnie nie z powodu kwiatów. U mnie listki zaczęły wiotczeć po przesadzeniu. Odczekałam kilka dni i wszytsko wróciło do normy, ale późnije znowu zwiotczały. Podlałam je nawozem i wystawiłam na wschodni parapet. Podziałało :)
rubi93

Re: kalanchoe - "więdnące" liście

Postprzez roślinna » So maja 16, 2009 6:24 pm

Dziękuję za odpowiedź :) moje kalanchoe jeszcze nie było przesadzane od zakupu, ale zostało już zasilone nawozem. No i stoi też przy wschodnim oknie :) więc dalej nie wiem, ech... :roll:
roślinna

Powrót do Choroby i szkodniki, diagnostyka roślin

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post