Dla wszystkich aktywnych forumowiczów mam niespodziankę. Macie okazję otrzymać najnowsze nasiona roślin nie wydając ani grosza. Już piszę co i jak.
Sprowadzam do sklepu nasiona różnych roślin i chcę żeby były dobrze przetestowane zanim zacznę je sprzedawać. Sam testuje nasiona ale chciałbym żeby były sprawdzone także w odmiennych warunkach, przez różne osoby. Myślę że korzyść jest wzajemna - otrzymacie za darmo nasiona ciekawych gatunków, których jeszcze nie można kupić. W zamian oczekuje tylko krótkiego sprawozdania z testów, czyli:
-data wysiania nasion
-czy nasiona były jakoś przygotowane (np. 3 godziny moczenia, piłowanie osłonki ...)
-w jakich warunkach stała doniczka (np. południowy parapet, temp. około 20C)
-po jakim czasie wykiełkowały rośliny (pierwsza po x dniach, druga po y dniach...)
Oto nasiona które dla Was przygotowałem:
1) Laurus nobilis - Wawrzyn szlachetny (laur) znany m.in. z wieńców dla zwycięzców zawodów olimpijskich czy liści bobkowych (laurowych) używanych w kuchni
2) Erythrina coralloides - drzewo koralowe, ma piękne czerwone kwiaty. Ozdobne, czerwone nasiona są silnie trujące
3) Morinda citrifolia - Noni, Morwa indyjska - sok z owoców noni ma wiele właściwości leczniczych. Zalecany także dla zdrowych ludzi. Jeden litr soku kosztuje ponad 150 zł.
Osoby które chciały by otrzymać nasiona proszę o wpisywanie które gatunki chcą przetestować. Możecie podać od 1 do 3 gatunków, w kolejności od najbardziej "pożądanego". Zamknięcie listy 2 lutego o 24:00
Aby wyniki były bardziej miarodajne, chciałbym żeby każdy gatunek otrzymały 3 osoby. Jak wspomniałem w programie mogą uczestniczyć tylko aktywni forumowicze, czyli osoby które napisały ponad 10 postów (w temacie forum). Nasiona rozdzielę w zależności od zainteresowania. Jeśli program się powiedzie będą kolejne edycje więc zachęcam do aktywnego uczestnictwa na forum.
Wątki z opisem testowania poszczególnych gatunków:
Thevetia peruviana - żółty oleander (dodatkowy gatunek)
Erythrina coralloides -drzewo koralowe
Morinda citrifolia - Noni, Morwa indyjska
Laurus nobilis - Wawrzyn szlachetny