Rośliny odstraszające slimaki

Rozpoznawanie i zwalczanie chorób oraz szkodników

Rośliny odstraszające slimaki

Postprzez Shetanii » Wt sie 26, 2008 6:26 pm

No więc jak w temacie, ja słyszałam że rośliną odstraszającą slimaki jest orlik, znacie jeszcze jakieś? Najlepiej nieduże, lubiące słońce lub lekki półcień.

Planuję zrobić na swoim ogródku mini torfowisko, a w sąsiedztwie znajdują się rośliny z których po deszczu wychodzą całe tłumy slimaków, dlatego kombinuję jakby tu ochronić moje torfowisko przed inwazją, wolałabym uniknąć posypywania co jakiś czas chemicznymi srodkami.
Shetanii

Re: Rośliny odstraszające slimaki

Postprzez lucy23-61 » Wt sie 26, 2008 9:00 pm

Póki co to mnie ślimaki odstraszają wszelkie rośliny.A tak poważnie o roślinach nie słyszałam, ale suchy popiół podobno skutecznie je zniechęca.Mnie już zeżarły co lepsze rośliny, w tym roku mam ich serdecznie dość.dwa lata temu, to chodziłam po ogródku i zbierałam ręcznie to draństwo , w ub. roku był względny spokój, a teraz to istna inwazja.Nawet aksamitki im smakowały.
lucy23-61

Re: Rośliny odstraszające slimaki

Postprzez KaRo » Wt sie 26, 2008 9:24 pm

Moim zdaniem nie ma skutecznego środka na ślimaki.
Nawet reklamowana chemia działa przez chwilkę.
Jedyną radą pozostaje jak na razie zbieranie ich .
Tempo z jakim się rozmnażają jest przerażające .
Również ich apetyty , już prawie na wszystko, budzi niepokój.
I nie ma znaczenia czy sa to ślimaki nagie - uważane za większych naszych wrogów
czy "skorupkowce" - wszystkie muszą jeść i pożerają nasze rośliny.
Polecane są różne środki i pułapki ale na prawdę najskuteczniejsza jest ich zbiórka
wczesnym rankiem lub po deszczu ...wystarczy wtedy je wyzbierać .
Ważny moment to wiosna,kiedy małe ślimaki zaczynają podgryzać wychodzące z ziemi pędy bylin lub liście .
Jest ich wówczas jeszcze w miarę mało i taka zbiórka ograniczy ich populację w wyraźnym stopniu.
Potem w ciągu lata będzie tego już znacznie mniej.
Nie wolno tylko przegapić wiosennej zbiórki ślimorów :twisted:
KaRo
KaRo

Powrót do Choroby i szkodniki, diagnostyka roślin