Przygoda z owadożerami

Tutaj możemy umieścić zdjęcia czy listę hodowanych roślin

Re: Przygoda z owadożerami

Postprzez Shetanii » Pt kwi 04, 2008 12:07 am

Jak będzie z tym zdjęciem?
Shetanii

Postprzez nitaknitka » N kwi 06, 2008 12:41 am

Shetanii napisał(a):Jak będzie z tym zdjęciem?

Przepraszam za nieprzewidzianą zwłokę!!! A oto Alata:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
nitka
nitaknitka

Postprzez Andrzej1234 » N kwi 06, 2008 4:12 pm

Oj chyba za mało wilgoci :) Spryskuj częściej :) Ale dzbanek piękny :)
Andrzej1234

Postprzez nitaknitka » N kwi 06, 2008 9:04 pm

Andrzej1234 napisał(a):Oj chyba za mało wilgoci :) Spryskuj częściej :) Ale dzbanek piękny :)

Roślinka w takim stanie do mnie trafiła. Dzbanki są stale wypełnione do połowy wodą ;).

Jestem przekonana, że wraz z nadejściem "wiosny właściwej" :) dzbanki obsypią cała roślinkę :)!!!

pozdrawiam
nitaknitka

Postprzez Shetanii » Pn kwi 07, 2008 12:59 pm

Roślina jest przelana, dzbaneczniki podlewa się jak zwykłe kwiaty a nie trzyma doniczkę w wodzie.

Nie ma potrzeby nalewać wody do dzbanków, roslina sama produkuje ciecz, w ten sposób rozcieńcza się enzymy trawienne w dzbankach

Nie jestem taka pewna czy to alata, ale nie wyrokuje, bo nie ma całych żywych dzbanków po których można by to ocenić.
Shetanii

Postprzez Paweł Garski » Pn kwi 07, 2008 2:52 pm

N. alata jest dosyć zmiennym gatunkiem.
To prawda że generalnie dzbaneczniki podlewa się jak zwykłe kwiaty. Choć w naturze niektóre gatunki (nizinne) rośna na torfowiskach np. N. ampullaria czy N. gracilis. Wiec można je z powodzeniem trzymać ciągle w wodzie.
Nie wiem skuteczne w praktyce jest spryskiwanie. Przecież spryskanie rośliny podnosi wilgotność na krótką chwile. Spryskiwanie co godzinę czy 15 minut jest delikatnie mówiąc uciążliwe. Jednak z pewnością latem pojawią się nowe dzbanki.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez Shetanii » Pn kwi 07, 2008 4:12 pm

Nie wiem jak tobie, ale mi przez zbyt obfite podlewanie zgniło parę gatunków, dlatego uważam za stosowne zwrócić na takie coś uwagę.

Co do zmienności N. alata świetnie sobie z niej zdaję sprawę, ale istnieją pewne cechy pozwalające ja skutecznie odróżnić od dzbaneczników nagminnie sprzedawanym jako alata a będących tylko jej krzyżówką z ventricosą. W tym wypadku przez to że dzbanki są poschnięte nie widzę ani argumentów na tak, ani na nie, dlatego wstrzymałam się z wypowiedzią na ten temat.

Co do podnoszenia wilgotności w tym wypadku wchodzi w grę tylko terrarium, w przypadku małych roślin skutkuje także keramzyt, ale ten jest za wysoki. Jeśli to jest ta odmiana co myślę, to dzbanki pojawią się tak czy siak. Jeśli idzie o pryskanie ma takie samo zdanie jak Paweł.
Shetanii

Postprzez Paweł Garski » Wt kwi 08, 2008 12:37 am

Jak napisałem, generalnie zgadzam się z Tobą co do podlewania. Bezpieczniej jest nie trzymać dzbaneczników cały czas w wodzie. Choć wspomniałem że część gatunków może stać w wodzie np. gdyby ktoś chciał koniecznie posadzić dzbanecznika w podłożu, razem z innymi owadożerami a nie w osobnym pojemniku. Tylko że wtedy trzeba się upewnić jakie gatunki mogą żyć w takich warunkach.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez tengel27 » Wt kwi 15, 2008 4:44 pm

Dla ożywienia tematu wstawiam parę fotek ;)

Drosera capensis

Obrazek

Obrazek

A to nowe nabytki:

Utricularia sandersonii - Pływacz

Obrazek

Tłustosz - Pinguicula 'Weser'

Obrazek
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez nitaknitka » Cz kwi 17, 2008 11:57 am

No cudne :)!

A mnie wykiełkowały moje pierwsze zebrane nasiona (Drosera spatulata „Kansai”).
Jak tylko roślinki będą większe z przyjemnością się nimi podzielę :)!

:)
nitka
Ostatnio edytowano Cz kwi 17, 2008 10:42 pm przez nitaknitka, łącznie edytowano 1 raz
nitaknitka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rośliny Forumowiczów