Podłoża na "długoterminowe" wysiewy

Wszystko co potrzebne przy hodowli roślin doniczkowych

Podłoża na "długoterminowe" wysiewy

Postprzez Dyshia » Pn cze 27, 2011 12:42 pm

Witam wszystkich na forum. :D

Od kilku miesięcy próbuję wyhodować z nasion trochę egzotycznych roślin i odnoszę niewielkie sukcesy. Ostatnio jednak w ziemi znalazłam jakieś larwy, żerujące na nasionach banana i brugmansji (zjadły jedyną otrzymaną przeze mnie siewkę...). Na pewno ich jaja znajdowały się w ziemi, a było to podłoże do wysiewów. Ponadto w tej samej ziemi nasiona sterlicji pokryły się takim białym, "próchniczym" nalotem, nie wiem, czy jest to pleśń, czy może coś innego...

Czy mogę coś zrobić, by np. taki problem z larwami sie nie powtórzył? Jaja mogły też zostać złożone po wysiewie, widziałam niewielkie muszki, może to ich sprawka? A ta pleśń/nalot? Staram się utrzymywać optymalne warunki, delikatnie zraszam ziemię, nie przelewam, nie przykrywam niczym, a więc dostęp świeżego powietrza jest. A może kupić innego typu podłoże? Np. włókno kokosowe? Tylko czy nie powinno się go z czymś wymieszać? Prosiłabym też o jakiekolwiek rady, co robić, by oczekując np. pół roku na kiełkowanie nasion, utrzymać je przy życiu i doczekać się roślin...
Dyshia

Re: Podłoża na "długoterminowe" wysiewy

Postprzez Lion » Cz lip 21, 2011 12:10 am

Jeśli chodzi o larwy, to miałem z tym podobny problem i możliwe, że chodzi o tego samego owada - maleńka biała glizda, która potem przeobraża się w takie małe czarne muszki. Nie mam pojęcia co to takiego, ale wiem, że lubią jak ziemia jest mokra i składają w niej jaja. Niekoniecznie ziemia była zainfekowana. Jeśli miałaś nieosłoniętą doniczkę z zasianymi nasionami, to wystarczyło uchylone okno, owad wleciał i złożył jaja.
Biały nalot też miałem, kiedy zbyt szczelnie osłaniałem doniczkę i nie było dostępu powietrza. Czasami pleśnieją rozkładające się szczątki roślin np w ziemi torfowej dlatego jak coś większego leży na wierzchu jakiś gnijący liść czy gałązka, to od razu usuwam.
Awokado, Bambus, Baobab Afrykański, Cytryna, Drzewo Kalebasowe, Figa, Goja, Granat, Grejpfrut, Mango, Palma Daktylowa, Papaja, Pomarańcza.
Lion

Re: Podłoża na "długoterminowe" wysiewy

Postprzez Paweł Garski » Śr sty 11, 2012 1:05 am

Jeśli są małe muszki i małe, białe (przeźroczyste) larwy to pewnie są ziemiórki. Muszki są nieszkodliwe, ale larwy lubią się wgryzać w rośliny. Szczególnie zagrożone są młode siewki. Larwy zjadają korzenie roślin szczególnie gdy ziemia jest sucha. Muszki można wyłapywać przy pomocy tablic lepnych.
Paweł Garski
Site Admin

Powrót do Podłoża, pojemniki, nawozy, woda, oświetlenie