Noni.

Rozpoznawanie i zwalczanie chorób oraz szkodników

Noni.

Postprzez novator » So sty 02, 2010 10:56 am

Witam Wszystkich. Czy ktoś z Was nie orientuje się, jaka może być przyczyna masowego opadania dolnych liści, w noni? Wyhodowałem je dwa lata temu z nasion, mają około 50 cm wysokości. Wprawdzie liście dolne żółkły i opadały zawsze, ale teraz to dzieje się na potęgę. Ciekawe,że wzrost jest chyba prawidłowy, bo wypuszczają górne liście i odnogi.Nadmienię, że stoją na parapecie okiennym. teraz w zimie gdy dzień jest krótki doświetlam je z góry świetlówką do roślin marki "golland". Nie mam żadnych informacji jak hodować tą roślinę, może ktoś mógłby mi pomóc ...?
W załączniku są zdjęcia moich " noni".
Pozdrawiam Witek.
noni 1.JPG
noni 1.JPG (86.73 KiB) Przeglądane 1332 razy

noni 2.JPG
noni 2.JPG (87.23 KiB) Przeglądane 1332 razy

noni 3.JPG
noni 3.JPG (72.06 KiB) Przeglądane 1332 razy
novator

Re: Noni.

Postprzez Paweł Garski » Pn sty 04, 2010 3:27 pm

Noni (Morinda citrifolia) rośnie w naturze w regionach gdzie jest ciepło i wilgotno. U nas zimą jest mało światła, chłodniej a powietrze jest suche. Pewnie to jest przyczyną opadania liści. Moje noni rosnące w terrarium mają więcej liści (około 14) niż roślina stojąca na parapecie (8 liści).
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez novator » Pn sty 04, 2010 5:32 pm

Rośliny mają po średnio, od 17 do 24 liści,(zdjęcia są niedokładne). Ale nie o to chodzi. W lecie też opadały,ale nie tak intensywnie,poza tym tworzą się małe zawiązki kwiatów i potem czernieją i usychają. Doświetlam codziennie od zmierzchu do około godz dwudziestej drugiej, więc chyba światła mają wystarczającą ilość. Podlewam codziennie rano odstaną wodą. Może w związku z tą suchością powietrza powinienem je zraszać? Dziękuję Panu za poradę.
Witek.
novator

Postprzez Paweł Garski » Wt sty 05, 2010 1:20 pm

Ilość potrzebnego światła jest zależna od temperatury. O ile temperatura nie jest wyjątkowo wysoka to takie doświetlanie z im wystarczy. Można zraszać rośliny, ale to w niewielkim stopniu zapewni warunki zbliżone do wilgotnych tropików. Wiosną jak będzie wilgotniej i cieplej to rośliny same zaczną intensywnie rosnąć.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez novator » Wt sty 05, 2010 5:46 pm

Dziękuję i pozdrawiam.
Witold :)
novator

Powrót do Choroby i szkodniki, diagnostyka roślin