Co do dbania o moje rośliny. Akurat to jest świetne w roślinach ogrodowych, że nie trzeba o nie wcale dbać.

Na razie największy problem sprawia mi zarzyczka górska i zerwa kulista. Pierwszą straciłem, po zeszłorocznych ponad tygodniowych ulewach. Zgniła niestety. Natomiast zerwa rosła świetnie, rozmnożyła się cudownie, ale na wiosnę już się nie pokazała... Muszę ją rozmnożyć i dać do doniczek. W ogóle muszę zarzyczkę znowu sprowadzić, ale dać jej bardzo kamieniste podłoże, co by nie zgniła ponownie, oraz trochę bardziej nasłonecznioną ekspozycję. Cudna roślina, muszę ją rozmnożyć!
Co zamierzam sprowadzić. Chyba więcej nasion niż roślin. Mam już pare potencjalnych źródeł, jedno takie super niestety mi nie odpowiada. :/ Mają tam wiele fajnych nasion goryczuszek, a w szczególności czeskiej, która jest odlotowa! No więc do czego potencjalnie mam dostęp:
lilia bulwkowata - rośliny
ciemiernik purpurowy - rośliny i nasiona (Helleborus purpurascens, nie orientalis odmiana purpurowa!)
len włochaty i austriacki - nasiona
goryczka nakrapiana - roślina
wierzba zielna - roślina
mieczyk błotny - roślina, mam nadzieję, że ktoś się nie pomylił i tak nie nazwał dachówkowatego
śnieżyca wiosenna odmiana karpacka - roślina, różni się tym, że ma po dwa kwiatki na pędzie
Oraz inne storczyki jesienią, w zależności od tego, czy będzie mnie na nie w ogóle stać.
Poszukuję bardzo goździka lodowcowego, pełnika alpejskiego, sasanki otwartej i innych goryczek (szczególnie wiosennej), oraz goryczuszek. Cokolwiek nasiona, rośliny, z tych gatunków zadowoli mnie wszystko.
Kasiu, mam mały ogródeczek i namnażanie nie idzie mi wcale łatwo. Mam ogromne problemy z sadzeniem nowych roślin, bo mi miejsca brakuje. Większość nasion oddaję Cioci. Siewki, jak podrosną też jej oddaję. Chętnie bym posiadał po 5-7 roślin z każdego gatunku albo więcej, tylko, że mi na prawdę brakuje miejsca. Także ewentualnie gdybyś kiedyś coś ode mnie chciała, to musze o tym wiedzieć wcześniej, aby móc ocenisz, czy będę w stanie Ci to załatwić. Jeżeli nie to przynajmniej postaram się wskazać Ci miejsce gdzie można je dostać.
Często zapylam rośliny krzyżowo po tym jak już naoglądam się ich kwiatów. Uzyskuję z tego na prawdę nie mało nasion, które będąc świeże świetnie kiełkują. Ewentualnie mógłbym Ci wysłać nasiona, które musiałabyś natychmiast wysiać!
Faktycznie muszę częściej na forum zaglądać.