liczi

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

liczi

Postprzez Michał » N lip 12, 2009 1:13 pm

witam. kopiłem sobie liczi i mam 9 pestek chciałbym je zasadzić ale nie wiem jak.
1.Na jaka głębokość mam posadzić pestki liczi.
2.czy zaraz po zjedzeniu owocu mogę je posadzić do ziemi
3.Jaką ziemie użyć do wysiewu
4.Jak podlewać liczi
5.jaką wilgotność utrzymywać kolo roślinki

Z góry dziękuje za odpowiedzi
Michał

Re: liczi

Postprzez Sinix » N lip 12, 2009 9:02 pm

Liczi ma jedną pestkę, ale dobra, więc nie mam doświadczenia w hodowli liczi, ale spróbuje :twisted: . A wymagania są takie
Liczi chińskie (lychee, leetchee) - uprawa, hodowla.
Hodowla z nasiona jest bardzo trudna, ponieważ szybko tracą one zdolność kiełkowania. Wysiewa się je podobnie, jak awokado, ale należy pamiętać o ochronie przed przesuszeniem i zimnem. Przed posadzeniem nasiona liczi nalezy moczyc w cieplej wodzie (30 st. wystarczy) przez 24-48 godzin. Nasiono najlepiej sadzić poziomo około 2-3 cm pod ziemią wczesną wiosną w torfie z piaskiem w stosunku 3:1, nie podlewać zbyt obficie, doniczkę ustawić w ciepłym, jasnym miejscu, można na nią nałożyć plastikowy pojemnik lub folię z paroma niewielkimi otworami w celu przyspieszenia kiełkowania, który zdejmujemy po wykiełkowaniu. Kiełkowanie nastepuje po 3-6 tygodniach. Liczi potrzebuje minimalnej temperatury wynoszącej 10°C.

Liczi lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza. Źle znosi upał, brak wilgoci powietrza, twardą wodę wodociągową, zasolenie gleby i niskie temperatury. Toleruje gleby zasadowe (zwykła, sklepowa ziemia do kwiatów), ale w naturalnym środowisku rośnie w glebie południowych chińskich lasów, więc woli gleby kwaśne o pH 5.0-6.5, nie znosi przemoczenia (najlepiej podlewac 2-3 razy w tygodniu, niezbyt obficie), nie lubi wiatru, lubi natomiast częste zraszanie liści. Młode rosliny często osiągają dwadzieścia centymetrów wysokości, a nastepnie mogą zatrzymać się na tym etapie wzrosu nawet na dwa lata. Do podlewania i zraszania najlepiej używać mieszanki wody przegotowanej i kranowej w proporcji 1:1, przy czym należy uzupełniać braki w wodzie przegotowanej związków potrzebnych do wzrostu nawożeniem. Liczi potrzebuje dużo światła równomiernie rozproszonego. Jeśli liczi stoi zwrócone do światła tylko jedną stroną, należy co kilka tygodni obracać je. Zimą wymaga doświetlania. Co roku korzenie liczi powinny zostać lekko przycięte, nawet jeśli przesadzamy roślinę do większego pojemnika. Gdy korzenie u liczi hodowanego w pojemniku rosną w sposób niekontrolowany, system korzeniony przestaje oddychać, nie przyswaja efektywnie wody i składników odżywczych, co może na dłuższą metę zabić liczi.

Liczi jest długowieczne (żyje ok 1300 lat), zimozielone (zachowują zielone liście cały rok, a czasem kilka lat, nigdy nie tracąc wszystkich jednocześnie), o średniej wielkości (do 12 m wysokości). Owocuje po 3-5 latach, kwitnie wiosną, owoce dojrzewają około 100 dni po kwitnięciu, między lipcem a październikiem. Liczi jest wiatropylne, więc gdy pojawią się kwiaty, można zapylić je za pomocą pędzelka lub kawałka waty.
Pozdrawiam Dawid ;)
Sinix

Re: liczi

Postprzez Paul 305 » So sty 30, 2010 3:20 pm

Bardzo ciekawe informacje i bardzo mi się przydadzą bowiem zacząłem tzw. "experyment liczi" pomny tych uwag zastosuje się do nich na ile będzie to możliwe.Uwazam że jest to wyzwanie bo roślina do łatwych nie należy.Dam znać co i jak z moimi usiłowaniami. :)
Harmonia i kontrast w tej pozornej sprzeczności zawiera się istota piękna...
Paul 305

Powrót do Owoce egzotyczne