kwaity owadozerne ;)

Pozostałe rośliny doniczkowe

kwaity owadozerne ;)

Postprzez Marika92 » Wt paź 06, 2009 10:50 pm

Witam strasznie mi sie podobaja kwiaty owadozerne. Więc posatnowilam sobie takiego kupic. Rozwazam wybor miedzy rosiczka albo mucholowka niestety w mojej miejscowosci nie mozna ich nabyc wiec musze zamowic prze alllegro. Chcialam porade czy warto je kupowac teraz gdyz slyszalam ze "jest okres zimowania" dodam ze mam malo doswiadczenia z tg typu roslinkami wiec chce na poczatek cos prostego ale zeby cieszylo oko ;) moze mi ktos doradzic ;)??
Marika92

Re: kwaity owadozerne ;)

Postprzez Michał » Śr paź 07, 2009 8:37 pm

muchołówka wymaga zimowania ale rosiczka nie . Na początek polecam Drosera Capensis jest ona łatwa w hodowli i nie jest wymagająca
Michał

Postprzez Marika92 » Cz paź 08, 2009 10:24 pm

zamowilas sb z allegro w koncu mucholowke Dionaea Muscipula+ROSICZKA chce tak na poczatek. nie wiem czy dobrze wybralam bo szczerze sie nie znam :D chce spr . To dobry wybor ta mucholowka??
Marika92

Postprzez tropic » So sie 28, 2010 6:18 pm

Przepraszam że się wtrącę. ;)

Witam, niedawno zauważyłem czernienie pułapek mojej muchołówki (drosera) Teraz zamierają mi już większość pułapek. Proszę o pomoc, ponieważ strata rośliny będzie nieprzyjemną rzeczą.

Bardzo proszę o szybką pomoc, z góry dziękuję.
tropic

Postprzez kacpert1 » Wt kwi 26, 2011 6:52 pm

:cry: Niestety twojej muchołówce dolega pleśń.
to jest tak:
Muchołówka zjada miękką część owada a hitynowy pancerz wypada na ziemie w kturej rośnie muchołówka
pancerzyk pleśnieje i pleśń przechodzi na rośline :roll: nic się nie da zrobić. :|
kacpert1

Postprzez Lion » Śr lip 20, 2011 11:53 pm

Myślę, że rosiczka będzie prosta w "obsłudze", i bez problemu przezimuje, bo rośnie m.n. w Polsce w Biebrzańskim Parku Narodowym gdzie miałem okazję zobaczyć ją w jej naturalnym środowisku na bagnach. Jest pod ścisłą ochroną, więc w grę wchodzi tylko zakup z legalnego źródła, choć widziałem wiele zniszczonych i powyrywanych roślinek przez odwiedzających, co nie było miłym widokiem. Ludzie po prostu są jacy są :/
Osobiście nie miałem tej rośliny i nie wiem jak się nią zajmować, ale gdybym kiedyś zaczynał z owadożernymi roślinami, to właśnie wybrałbym tę. Wygląda bardzo ładnie i w B.P.N widziałem żywy dowód na to że lubi komary, które ostatnio dają o sobie znać :)
Awokado, Bambus, Baobab Afrykański, Cytryna, Drzewo Kalebasowe, Figa, Goja, Granat, Grejpfrut, Mango, Palma Daktylowa, Papaja, Pomarańcza.
Lion

Powrót do Pozostałe