Konkurs

Rozmowy o forum - sugestie i pomysły

Re: Konkurs

Postprzez KaRo » N lis 11, 2007 12:58 pm

Paweł Garski napisał(a):Do konkursu zapraszam, jeszcze zostało dużo czasu i wszyscy mają szanse.
Jakie nasiona próbowałaś wysiewać? Może będę mógł coś powiedzieć o tych gatunkach.

Pamiętam takie próby z nasionami
kasja.mimoza,granat,kawa,daktylowiec,lespedeza,burgmansie i datury,passiflora,
halesia,kardamon,dyzygoteka ale było tego znacznie więcej,bo mimo porażek ciągle nie umiem przestać definitywnie.
Co pewien czas :evil: znowu podejmuję próby.
Od wiosny wytrzymałam aż do teraz :evil:
a przed tygodniem posiałam znowu ... zarodniki paproci ,tylko nie pamiętam jej prawidłowej nazwy...
ma coś wspólnego z cytryną :oops: ma duże szpiczaste i ostre liście.
Nic nie widać ....
KaRo
KaRo

Postprzez Paweł Garski » Pn lis 12, 2007 10:15 pm

Nie wiem jaką kasje wysiewałaś, u mnie Cassia fistula po uszkodzeniu osłonki kiełkowała bardzo ładnie. Granat kiedyś wysiewałem (z powodzeniem) z nasion wyjętych z owocu. Mimoza z tego co zauważyłem kiełkuje różnie ale około 50% nasion powinno wykiełkować.
Kawa kiełkuje dobrze ale tylko jak nasiona są świeże. Jak zebrałem nasiona z drzewa, odłożyłem na rok i wysiałem to nic nie wykiełkowało. Kardamon właśnie będę wysiewał.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez KaRo » Pn lis 12, 2007 10:56 pm

Przyznaję uczciwie - nie mam ręki a może serca do nasion!.
:roll:
KaRo
KaRo

Postprzez Paweł Garski » Pn lis 12, 2007 11:47 pm

Z nasionami różnie bywa - jedne chętnie kiełkują, inne słabiej. Niektóre trzeba odpowiednio potraktować żeby wykiełkowały. Trochę też od szczęścia zależy. Część nasion można przechowywać latami ale są i takie które po kilku dniach tracą zdolność kiełkowania. Proponuje na początek wybrać takie gatunki z które łatwo kiełkują, wtedy większa szansa powodzenia. Ostatnio wysiałem trochę różnych nasion, sam jestem ciekawy jak wykiełkują.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez KasiaWrona » Śr lis 14, 2007 11:31 pm

Mi też dużo nasion nie wykiełkowało, jednak dla KaRo mogę śmiało polecić wspomnieną Albicję, Laburnum, a na pewno bawełnę. Bawełna już po jednym dniu moczenia w wodzie pokazała kiełki i trzeba było ostrożnie ją wsadzać do ziemi żeby nnie uszkodzić kiełków. Z pięciu nasion wszystkie wykiełkowały, a tylko jedna sadzonka zginęła. Reszta rośnie jak szalona. No i Lagestromia-drugi raz sieję i sukces. Po pierwszym siewie mam trzy sadzonki a teraz chyba z 15 i jeszcze wschodzą, ale te drugie nasionka przetrzymywałam przez miesiąc w lodówce w wilgotnej gazie. Także szybko (po trzech miesiącach w lodówce) wzeszła metasekwoja chińska(4 szt)ale chyba wysiałam ją w złym czasie bo nie rosną, a nawet zanikają siewki. Szkoda, ale może powtórzę wiosną...
KasiaWrona

Postprzez KaRo » Śr lis 14, 2007 11:50 pm

Kasiu ,proszę, czy nie mogłabym po prostu odkupić od Ciebie sadzonki Lagestromii????PRoszę bardzo. :D
KaRo
KaRo

Postprzez KasiaWrona » Pt lis 23, 2007 5:52 pm

KaRo napisał(a):Kasiu ,proszę, czy nie mogłabym po prostu odkupić od Ciebie sadzonki Lagestromii????PRoszę bardzo. :D

Oczywiście, że podaruję Ci sadzonki Lagestromii, ale poczekajmy aż trochę podrosną, ni i chyba lepiej na wiosnę żeby w transporcie nic im się nie stało. No i może do tej pory coś jeszcze uda mi się wyhodować to też Ci wyślę. Albicja już będzie spora(jak chcesz oczywiście?). Jakaranda zaczęła wschodzić ale nie wiem jak będzie rosła. No i w lodówce czeka sporo roślin(m.in.drzewo truskawkowe). Musisz być cierpliwa (jak ja :roll: ). Będę Cię na bieżąco informować jak rosną "Twoje" roślinki. Pozdrawiam.
KasiaWrona

Postprzez KaRo » Pt lis 23, 2007 9:21 pm

Cudownie Kasiu :D
Może i ja będę mogła Tobie coś zaoferować np.Delonix Regia
ale wiosną wrócimy do tematu teraz jest za zimno na wysyłki.
Powiem może ,że mam trochę sukulentów i takich innych doniczkowych ,Postaram się do wiosny sporządzic listę roslin jakie mam (przymierzam sie już kilka miesięcy do tego) więc może coś Cię zainteresuje lub po prostu zapłacę.
Liste sukulentów i kaktusów juz mam.Teraz pozostałe - zima długa więc pewnie zrobie to.
Szybciej zleci mi zimowy czas.
Pozdrawiam
KaRo
KaRo

Postprzez KasiaWrona » So lis 24, 2007 8:34 pm

Przestań z tym płaceniem KaRo! Uwielbiam obdarowywać znajomych. Poza tym nasionka kosztują grosze, a ja i tak nie mam miejsca żeby trzymać tyle roślin (mam małe mieszkanie i tylko dwa okna). Więc hoduję i rozmnażam roślinki(jestem wariatka na tym punkcie) po czym rozdaję je naokoło. Fajnie, że moi rodzice wybudowali domek nad jeziorem i mogę się trochę realizować w ich ogrodzie pomimo 65km odległości. To dla nich hodowałam m.in.paulownię i złotokap. Pozdrawiam serdecznie. Kasia
KasiaWrona

Postprzez Conra » So gru 01, 2007 10:51 am

A co z tymi co sie starali a nie są w pięknej trójce?
Rośliny owadożerne zjadają co dzień sporą ilość owadów. Dowiedz się więcej na http://www.drosera.pl
Conra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O forum