Jak zasiać + pachypodium

Pozostałe rośliny doniczkowe

Jak zasiać + pachypodium

Postprzez Amanda » So mar 01, 2008 11:06 am

Dostałam od znajomej dwa kwiatki, jeden nazywa się dracena deremensis i radermachera sinica. Posadzilam je na razie w kubku z woda. I teraz mam pytanie - czy mam poczekać aż pojawią się w wodzie korzonki czy od razu sadzić do ziemi?
Dodatkowo chciałam jeszcze napisać, że mojemu pachypodium żółcieją i opadają liście. Już dwa razy tak było i dwa razy z tego wyszedł, że było wszystko w porządku ale teraz znów od paru dni widzę, że mu liście opadają. Co mam zrobic? Przyznam się, ze ostatnio mało go podlewałam. Może to z tego?
Amanda

Re: Jak zasiać + pachypodium

Postprzez lucy23-61 » So mar 01, 2008 9:40 pm

witajAmando!Twoje pachypodium zachowuje się raczej normalnie jak o tej porze roku.Moje przechowywane zimą w temperaturze pokojowej i w związku z tym częściej podlewane tak właśnie zrobiło tj.zaczęło gubić liście.Nie podlewaj go zbyt często, trzymaj w najbardziej chłodnej części domu to jakoś przetrwa zimę.Wiosną znów odbije nowe liście.ak jest odpowiednio "wiekowe"trzymane na świeżym powietrzu to nawet potrafi zakwitnąć.Pozdrawiam Lucy
lucy23-61

Postprzez Amanda » N mar 02, 2008 10:28 am

Dziękuję Ci za odpowiedź. Właśnie zasadziłam te dwie roślinki. Czy ktoś wie, jak się nimi opiekować, jak je pielęgnować?
Amanda

Postprzez Amanda » N mar 02, 2008 1:37 pm

Czy jest tu ktoś? Karo może Ty mi pomożesz, powiedziałaś że możesz mi pomóc/
Amanda

Postprzez KaRo » N mar 02, 2008 5:40 pm

Nie jestem Amando za dobra w pielęgnacji roslin chorych i zaatakowanych przez szkodniki.
Nie licz zbyt mocno na moją pomoc.
Nie mogę wziąć na siebie odpowiedzialności za ewentualne Twoje straty.

Jednak jesli tak bardzo chcesz podpowiem tak:

Na świeżo wsadzone rośliny naciągnij torebki foliowe,przezroczyste ,by podnieść wilgotność a tym samym ułatwić im ukorzenianie się .
Oczywiście doniczki powinny stać w miejscu jasnym i ciepłym.ok.24 *C.
Codziennie odkrywaj rosliny (wietrz) przez ok 15 minut.

Jak uprawiać dracenę?
Jest bardzo łatwa w uprawie ,potrzebuje dość wysokiej temperatury (18-21°C), znosi jednak jej spadek do 13°C pod warunkiem ograniczenia podlewania.
Jednak nigdy nie należy pozwolić roślinie cał­kowicie wyschnąć lub stać w wodzie.
Właściwe podlewanie roslin doniczkowych Amando to kwestia wyczucia ,
ja wierzę w mój palec tzn. ziemia na wierzchu musi być sucha ale po zagłębieniu palca w donicy orientuje się czy w niższych partiach donicy jest jeszcze wilgotno czy juz również sucho,wtedy odpowiednio podlewam.Nie ma reguły ,co 4 czy co 7 dni ,szklanka czy litr wody ,lepiej jednak wg. mnie przesuszyć rosline niż przelać .
Dracena potrzebuje dużo światła ,jednak światła rozproszonego. nie w pełnym słońcu.

O drugiej Twojej roślince wiem tyle co czytam w sieci...
jest również bardzo łatwa w uprawie .
Polecam Ci dobry serwis ,tam doczytasz o szczegółach ,które pomogą Ci wyhodować piękną roślinę,
Zajrzyj tutaj
KaRo
KaRo

Postprzez Amanda » N mar 02, 2008 6:37 pm

Bardzo Ci dziekuję za dość długi opis! Ciekawa ta strona, na pewno będę z niej korzystać. Niestety mam problemy z innymi roślinami (temat poniżej). Jak widać karate i dithane w ogóle nie pomogło. Miałam rację. A co do torebek to niemożliwe ponieważ ta jedna roslina jest dosyc drzewkowatego kształtu i nie da rady włożyc na nia folii.
Amanda

Postprzez lucy23-61 » N mar 02, 2008 11:01 pm

Amando!Przecież worki mogą być tak wielkie,że i człowieka można by w nie ubrać.To jaka ta twoja radermachera jest wielka??????
lucy23-61

Postprzez Amanda » N mar 02, 2008 11:08 pm

No taka mała na razie, ale miałam na myśli, że rozkrzewiona na boki. Raczej cięzko będzie mi skombinować takie wielkie worki. Ale mi radoche zrobiłaś Karo z tą stroną TaBaza. Cały czas tam siedzę :D
Amanda

Postprzez KasiaWrona » Pn mar 03, 2008 1:02 pm

Witam! Ja mam trochę inny sposób na stworzenie młodym roślinkom i siewkom swoistego "mikroklimatu". Nakrywam je plastikowymi butelkami po wodzie mineralnej z odciętymi denkami. A że butelki są o różnej wielkości (0d 0,5 do 5 litrów) to zawsze można dobrać odpowiednią do naszej doniczki. Są po prostu wygodniejsze niż worki foliowe. Pozdrawiam :lol:
KasiaWrona

Postprzez Amanda » Pn mar 03, 2008 5:41 pm

Tak to prawda, mozna jeszcze sloik. Ale w moim wypadku gdzie roslinki wychodzą z liścmi poza doniczkę to raczej niemożliwe. Zobaczymy co z tego wyrośnie a mam nadzieję ze cos wyrosnie. Gorzej z tą drugą roślinką, bo coś jej liście zaczęły żółknąć zanim poszła do ziemi.
Amanda

Powrót do Pozostałe

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post