Banan karłowy

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Banan karłowy

Postprzez perla » N lis 25, 2007 1:47 pm

Witam, chciałam sie pochwali moim bananowcem, który rośnie jak szalony. Przyniosłam go 3 miesiące temu i miał jakieś 25cm wysokości a teraz prosze:) Czy możliwe jest aby banan zakwitł w domu??
Załączniki
banan.jpg
bananowiec
perla

Re: Banan karłowy

Postprzez Czarodziej » So gru 01, 2007 10:20 am

Raczej nie chyba że masz w domu tropikalne warunki i co najmniej dwie rośliny. :D :D :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Banan karłowy - jednak może :)

Postprzez nitaknitka » N mar 23, 2008 1:24 am

Witam,
Na jednej z aukcji znalazłam taki opis:
Warunki uprawy
Bananowce są roślinami klimatu gorącego (temperatura powyżej 20°C), jednostajnie wilgotnego, uprawianymi dzięki nawadnianiu. Nie lubią wiatru ze względu na słabe łodygi i kruche liście. Najlepszymi glebami do ich uprawy są gleby drobnoziarniste, piaszczysto-gliniaste, dobrze nawodnione. Zapewnienie właściwych warunków uprawy bananowca karłowego w mieszkaniu wymaga nieco wysiłku. Przede wszystkim roślina potrzebuje jak najwięcej światła i dużej wilgotności. Doskonale będzie się czuła na przeszklonej werandzie. Jeżeli nie masz werandy, dla młodych, niewielkich egzemplarzy wystarczy parapet okna południowego. Potem, gdy już wyrosną, trzeba je umieścić jak najbliżej okna, w miejscu nasłonecznionym. Pamiętaj także, iż bananowiec lubi ciepło - wymaga temperatury co najmniej 15°C (także w okresie zimowego spoczynku). Podłoże dla bananowca powinno być żyzne, przepuszczalne, o odczynie lekko kwaśnym (pH około 6,0). Doskonały będzie duży pojemnik lub donica wypełniona podłożem złożonym z ziemi kompostowej liściowej i darniowej z niewielką domieszką torfu i piasku. Warto dać donicę większą, gdyż roślina szybko rośnie, a nie lubi zbyt częstego przesadzania. Jeżeli obecna doniczka będzie już zbyt mała, roślinę przesadzamy do większej donicy w okresie wiosennym. Musisz pilnować aby gleba w doniczce była stale wilgotna. Z reguły konieczne jest podlewanie dwa razy w tygodniu. Pilnuj jednak aby po podlaniu woda nie pozostawała na podstawce. W okresie jesienno-zimowym, trzeba roślinie zapewnić okres spoczynku i nieco ograniczyć podlewanie. W okresie wegetacji bananowca dokarmiaj co 2 tygodnie nawozem dla roślin o ozdobnych liściach (np. Osmocote w płynie). Jesienią i zimą, jeśli roślina pozostaje w jasnym i ciepłym miejscu, zalecane jest nawożenie co 4 tygodnie. Pamiętaj, iż roślina nie znosi przeciągów i potrącania, gdyż ma bardzo kruche liście, które łatwo ulegają uszkodzeniu. Przy nieostrożnym dotknięciu liści, mogą one popękać wzdłuż nerwów i więdnąć. Gdy lato jest ciepłe, bananowca można wystawić na zewnątrz w zaciszne, ciepłe i słoneczne miejsce. Trzeba jednak uważać aby w czasie przenosin nie uszkodzić kruchych liści rośliny. Gdzie szukać więcej informacji o takim sposobie uprawy bananowca podpowiadam na końcu artykułu. Jeżeli bananowcowi zapewnisz właściwe warunki to po 4 lub 5 latach uprawy roślina pięknie zakwitnie. Kiedy zaczną się tworzyć owoce zastosuj nawóz bogaty w związki fosforu i potasu (np. Agrecol dla pomidorów).

Z tego wynika, że raczej może w domowych warunkach zakwitnąć :)
Pozdrawiam
nitka
nitaknitka

Postprzez Mikołaj » So lis 22, 2008 10:53 am

Ja wiem że w warunkach domowych zaowocuje odmiana bananowca Musa velutina. Jest to domowa odmiana bananowca osiągająca wysokość 2m. Właśnie zamówiłem na allegro 3 nasiona tej rośliny. Można je kupować jeszcze 18 dni. Więc kto chce może kupić. :lol:
Mikołaj

Postprzez margol » Śr mar 18, 2009 4:58 pm

Ja też wysiałem kilka nasion odmiany musa velutina i czekam aż wzejdą. Wiem że ta odmiana zaowocuje. Nie wiem jak jest w innych odmianach. Pozdrawiam margol
margol

Postprzez konrad_p » Cz cze 18, 2009 8:24 pm

musa paradisiaca ..cavendich'' to jest ten banan dostepny w sklepach a te bananowce owszem owocują ale owoce ich nie są za smaczne powiedzialbym ze wrecz gorzkie
konrad_p

Powrót do Owoce egzotyczne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post
  • Banan- podłoze
    przez Michał » Cz lip 29, 2010 3:23 pm
    1 Odpowiedzi
    1040 Wyświetlone
    Ostatni post przez tropic Zobacz najnowszy post
    Pn sie 09, 2010 12:40 pm