Papryfiutki

Zdjęcia i informacje o ogrodach i roślinach ogrodowych Forumowiczów

Papryfiutki

Postprzez alakonkol » Pn mar 03, 2008 2:00 pm

Witam
2 tygodnie temu wysiałam 3 nasiona papryfiutków. Dziś pojawił się pierwszy kiełek :) Pewnie wkrótce reszta też się pokaże. W związku z tym mam pytanie, kiedy zacząć nawozić i co jaki czas? Poza tym ciekawi mnie, czy papryfiutki to roślina okresowa (tzn. po zawocowaniu i zbiorze owoców zmarnieje i trzeba będzie wysiać roślinki od nowa)?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Ala
alakonkol

Re: Papryfiutki

Postprzez Paweł Garski » Pn mar 03, 2008 7:37 pm

Najlepiej zacząć nawozić jak troszkę podrosną. To roślina jednoroczna. Z owoców można uzyskać nowe nasiona, do wysiania w kolejnym roku.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Garski
Site Admin

Re: Papryfiutki

Postprzez KaRo » Pn mar 03, 2008 11:12 pm

Ja od kilku lat z rzędu (aczkolwiek nie papryfiutki-bo to nowość)uprawiam papryczkę ozdobną i zwykle zaczynam delikatne nawożenie jak sadzonka ma co najmniej 4 liście właściwe,stosując najpierw co 3, póżniej co 2 tygodnie płynny nawóz do pomidorów.
Jest doskonały .
Nie rozczaruj się bo przypuszczam,że owoce pojawią się na roślinach dopiero jesienią ale
ich dekoracyjność trwa aż do świąt Bożego Narodzenia.Mogą być wtedy ozdobą stołu .
Kiedy Twoja roslina osiągnie wzrost ok.2o-30cm,powinnaś kilka razy uszczknąć wierzchołki niektórych pędów,
wtedy ładnie rozkrzewi się ,
Najładniej wygladają jak rosną w grupce po kilka, trzeba też zadbać o podniesienie wilgotności powietrza wokół nich
ustawiając je na zawsze mokrym keramzycie.
KaRo
KaRo

Powrót do Ogrody i rośliny Forumowiczów