banany-owoce

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

banany-owoce

Postprzez smilingdolphin » Pn lis 26, 2007 4:06 pm

Witajcie,
Nie jestem pewna, czy to właściwe miejsce na takie pytanie, ale kompletnie nie wiem, gdzie szukać odpowiedzi.
Zastanawiają mnie takie brązowe plamki w owocach bananów. Nie chodzi mi tu o kropki - nasionka, tylko takie jakby paseczki szerokości kilku milimetrów, długości około 0,5cm w kolorze bordowym. Zauważyłam je w kilku bananach, szczególnie w takich bardziej dojrzałych. Co to może być? Czy to jest coś takiego, jak np. skrystalizowany cukier w śliwkach?
Dzięki wielkie i pozdrawiam.
smilingdolphin
smilingdolphin

Re: banany-owoce

Postprzez Czarodziej » N gru 02, 2007 2:38 pm

Masz może zdjęcie tych owoców? :D
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Postprzez smilingdolphin » N gru 02, 2007 3:25 pm

Niestety nie, ale jak znowu na takie trafię, to pstryknę fotkę...
Pozdrawiam
smilingdolphin

Postprzez Paul 305 » Pt sty 16, 2009 2:29 pm

To może być (choć nie musi) efekt używania pestycydów przy nawożeniu bananowców.Gdzieś w necie czytałem o nazwijmy to "wypryskach na powierzchni owoców tropikalnych na naskórku... Po za tym banan zbierany jest niedojrzały i "dochodzi" w ładowniach statków płynących z nimi do Europy.Być może to efekt uboczny zabiegów mających przyspieszyć ich dojrzewanie i przydatność do spożycia... :?: :geek:
Harmonia i kontrast w tej pozornej sprzeczności zawiera się istota piękna...
Paul 305

Postprzez konrad_p » Pn cze 22, 2009 6:34 pm

według mnie to zalarznia na plantacji banany są nie zapylane wiec w tym miejscu powiny byc nasionka a ze nie ma obok dziko rosnących bananowców to nie mogą powstac nasiona :D
konrad_p

Powrót do Owoce egzotyczne

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post