Kaktus szczepiony

Tutaj możemy umieścić zdjęcia czy listę hodowanych roślin

Re: Kaktus szczepiony

Postprzez tengel27 » Śr lip 22, 2009 3:01 pm

Podsuszenie robisz dokładnie tak jak piszesz :) Odciąć i odłożyć na bok, żeby miejsce cięcia wyschło. Ukorzenienie - prosto do ziemi. W każdym razie ja tak robię ;)

Co do tej "kulki" natomiast to ona ci sama nie urośnie. Jest to zupełnie inny kaktus. Czasami wysiewając kaktusy trafiają się siewki bezchlorofilowe, czyli bez zielonego barwnika (np. różowe, bordowe, żółte) albo częściowo pozbawione barwnika i wtedy są w "łatki". Te zupełnie pozbawione barwnika niestety nie przeżyją na własnych korzeniach, bo jak wiadomo do fotosyntezy potrzebny jest chlorofil. W tym celu takie siewki szczepi się na innych kaktusach. Wówczas podkładka utrzymuje przy życiu zaszczepionego kaktusa. Czasami szczepi się także zielone kaktusy, ponieważ szczepienie przyspiesza rozwój rośliny i szybciej ona kwitnie, a czasem po prostu uprawa rośliny na własnych korzeniach jest bardzo ciężka i łatwiej jest ją hodować jako zaszczepioną.
Ostatnio edytowano Cz lip 23, 2009 9:39 pm przez tengel27, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez agneskraska » Cz lip 23, 2009 6:39 pm

Aha. No to teraz już wszystko jest dla mnie jasne :D Dziękuję! :)
agneskraska

Postprzez aleks » Pn paź 17, 2011 10:56 am

agneskraska napisał(a):Kupiłam w grudniu kaktusa szczepionego. oto jego fotka:

Obrazek.

Pierwszy moj post na forum, wiec na wstepie witam wszystkich.

Odkopie stary watek, ale trafilem tu poprzez google. Kupilem niemal identycznego kaktusa jak zacytowana przeze mnie kolezanka, rosnie on w plastykowej nieciekawej doniczce i tu pojawia sie moj dylemat. gdzies slyszalem, ze kaktusy w okresie zimowym powinny miec spokoj, nie nalezy ich przesadzac ani podlewac. chcialbym sie dowiedziec czy to prawda i czy nie jest jeszcze za pozno dla mojej roslinki na przeprowadzke do innej doniczki.

aleks
aleks

Poprzednia strona

Powrót do Rośliny Forumowiczów