Kawa arabska

Rozpoznawanie i zwalczanie chorób oraz szkodników

Kawa arabska

Postprzez Amanda » Pt kwi 04, 2008 1:26 pm

Moja kawa od stycznia choruje. Niestety nic jej nie pomaga. Zaczęło się od brązowych plam na liściach. Wtedy stwierdzono, ze to fusarioza. Potem nastąpił drugi etap tej dziwnej choroby, ktory trwa do dzisiaj. Mianowicie, nie tyle juz widac plamy ile to, ze liscie zaczynaja sie marszczyć, kurczyć i usychać. Prawie wszystkie liście poszły. Stosowałam juz przerózne sposoby i specyfiki. Ze sposobow domowych to czosnek i tytoń (bo robaki w ziemi tez byly), z chemii stosowałam karate, actallic, dithane, topsin także. NIC nie pomogło. Plamy są dalej. Postanowilam uciac wierzcholki kawy, ktore zostaly i przesadzic do nowej ziemi, bo w tamtej byly robaki. Niestety mimo, ze szczepki odłubałam z chorych lisci i te zachorowaly. Myśle, ze tej kawy nie da sie juz odratowac. Na to paskudztwo nic kompletnie nie chce działac, zadna chemia. Niestety zdjęć nie potrafię dodać, bo na fotosiku nie wiem czemu nie chce mnie zalogować. Ale temat przedstawiałam już kiedyś na http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9890 tam są zdjęcia tej kawy.
Amanda

Re: Kawa arabska

Postprzez Ewa » So kwi 05, 2008 12:01 am

Witaj...poczytałam Twój wątek o uprawie kawy / o jej problemie/
Prawdopodobnie to Fuzarium i jest to najgrożniejsza odmiana choroby
grzybowej / uwierz wiem coś na ten temat/,ale próbuj ją leczyć ....
tylko trochę innym sposobem tj; przedewszystkim zmniejsz podlewanie / przesusz ją/
Zastosuj środek grzybobójczy zamiennie ...raz np. Radomil, Miedzian ewentualnie Dithane...
Ja w tej chwili / na Twoim miejscu/to bym zrobiła tak ; wyjęła z donicy otrząsnęła z ziemi
całkowicie ...korzenie posypała / upyciała :P / w środku grzybobójczym np w Miedzianie i posadziła w świeżą uniwersalne podłoże potem za dwa tygodnie podlała środkiem Radomil ....
A wogóle to też uprawiam kawę podlewam ja raz w tygodniu ....ma ciągle przesuszone podłoże
i ładnie rośnie ;)
Ewa

Postprzez Amanda » So kwi 05, 2008 9:46 am

Wiesz, nie mam już sił. Wydałam majątek na te chemię, która i tak po powtórnym zamiennym stosowaniu nie pomogła. Kawa teraz nie ma korzeni bo to są górne szczepki i są w nowej ziemi. Podlewam ją co parę dni, bo inaczej schnie a z tego co wiem ona własnie wymaga duzo wody.
Amanda

Postprzez Ewa » So kwi 05, 2008 10:55 am

Zgadzm się ..../ za tę kasę co wydałaś na chemie/ byłaby nowa zdrowa sadzonka ;)
Ewa

Postprzez Amanda » N kwi 06, 2008 8:15 am

chyba nic innego mi nie pozostaje, jak czekać, ale obawiam się że i tak roślinka umrze :( Mało kto chętny jest na różnych forach, by pomóc
Amanda

Postprzez Amanda » Pn kwi 21, 2008 7:47 am

Moja kawa juz prawie umarla. Zostało tylko kilka lisci, reszta w zastraszajacym tempie gnije. Co mam robic?
Amanda

Postprzez ayanexp » Wt mar 10, 2009 12:06 am

Ja mam identyczny problem z kawą. Ziemię do kwiatków ma normalną podlewałam raz na tydzień płynnym środkiem do nawożenia roślin firmy degro, jej stan poprawił się, ale po jakimś miesiącu znów to samo. Miałam 12 sadzonek w jednej doniczce (kupiłam w Kauflandzie) na początku bardzo szybko rosła każda sadzonka, liście były przepiękne. Teraz z moich 12 sadzonek zostały zaledwie 4 ale one też podsychają. Przesadzanie pomogło tylko na jakieś może 3 tygodnie, nie podlewam już roślinki płynnym nawozem, podlewam częściej odstałą wodą, spryskuję liście, ziemię ma czystą ale spróbuje jeszcze raz przesadzić. Doradźcie co mam zrobić i jak pielęgnować tą kawę żeby miała się lepiej. Bardzo mi zależy na tej roślince. Liście opadają też mają brązowe plamy jak wyżej co to właściwie jest? Jakieś choróbsko? Czy po prostu zła opieka. Jaką ziemie najlepiej dać do kawy? Może jej się polepszy...
ayanexp

Postprzez konrad_p » Pn cze 22, 2009 3:38 pm

kawa choruja na choroby grzybowe gdy ma zaniską temperature otoczenia szkodniki sie jej nie imają bo zawiera kofeine ,plamy mogą wystepowac jesli kawa jest bezpośrednio na słońcu lub ma go nadmiar,ja bym radził przenieś w miejsce gdzie temperatura nie spada ponizej 20 c i nie wystawiac na slonce,lepszy bedzie połcien lub cien
konrad_p

Postprzez maxmar123 » N lut 06, 2011 9:25 pm

Moja kawa chorowała w podobny sposób i zbadałem że było to spowodowane za suchym powietrzem
maxmar123

Powrót do Choroby i szkodniki, diagnostyka roślin