Mango i bambus

Rozpoznawanie i zwalczanie chorób oraz szkodników

Mango i bambus

Postprzez Ruda » Wt cze 22, 2010 11:50 am

Witam!
Mam problem z bambusem i mango. Są to świeże roślinki, baobab wykiełkował jakiś miesiąc temu, mango już trochę ma. Na mango pojawiły się pomarańczowe, mało widoczne plamki, niby nic się z rośliną nie dzieje, bo one są od dawna, ale trochę oszpecają liście i nie wiem co to jest. A jeśli chodzi o baobaba to pojawiły się jasne plamki na brzegach młodych liści, które na dodatek są pomarszczone... Wrzucam zdjęcie najbardziej chorego baobaba, reszta wygląda całkiem nieźle i dopiero zaczynają się pojawiać takie plamki.
Zapomniałabym dodać, że myślałam, ze są to jakieś szkodniki i spryskałam rośliny domowym roztworem nafty z mydłem szarym (nie krzyczcie, znajoma mówiła, że to działa na wszystkie szkodniki i nie zabija roślin :P). Po 5 min od spryskania pod mango zauważyłam 3 robaczki. Nie wiem co to i nie wiem czy to one przyczyniają się do obecnych problemów roślin. Wyglądają jakby były pokryte puchem, czarny łepek i czarne poziome paseczki na ciele. Dorzucam zdjęcie.
Bardzo proszę o pomoc, w sprawach szkodników i chorób jestem zielona... I z góry bardzo dziękuję :)
Załączniki
baobab.JPG
baobab.JPG (45 KiB) Przeglądane 2390 razy
szkodniki.JPG
mango.JPG
Ruda

Powrót do Choroby i szkodniki, diagnostyka roślin

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post