Jak myślicie?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć i opisu

Jak myślicie?

Postprzez rubi93 » Cz sie 27, 2009 1:45 pm

Mam już tą roślinke od pewnego czasu i jak narazie nie zauważyłam, żeby jakoś specjalnie urosła.
Ostatnio to nawet wypłowiała. Wydaje mi się, że jest to guzmania, ale teraz to już nie jestem pewna...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeżeli macie jakieś doświadczenia z tą rośliną, to piszcie! :D
rubi93

Re: Jak myślicie?

Postprzez tengel27 » Cz sie 27, 2009 3:13 pm

A ja myślę, że to może kordylina. Ale to już na Przemka (Czarodzieja) trzeba poczekać z potwierdzeniem ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Czarodziej » Pt sie 28, 2009 12:00 am

To pandan. Nieprawidłowe warunki hodowli, zła ziemia i nieodpowiednie stanowisko o doniczce nie wspomnę ;)
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Postprzez rubi93 » Pt sie 28, 2009 9:13 am

O ja dużo tego :oops:
a to mógłbyś podać ogólne warunki tej roślny?

A w ogóle jesteś pewny, że to pandan? Bo niezbyt mi to przypomina tego kwiata. Szczególnie, że nie posiada kolców, nawet liście ma zupełnie inne...
rubi93

Postprzez Czarodziej » Pt sie 28, 2009 8:55 pm

Jakich kolców nie posiada - to pandan posiada kolce? nie wiedziałem. Moim zdaniem to pandan długo by opisywać a przepisywać warunki z strony w necie nie chcę, poszukaj w sieci jest sporo opisów. ;)
Zapraszam wszystkich na prężnie rozwijające się forum o cytrusach, egzotyce i roślinach doniczkowych http://www.cytrusy.net.pl
Internetowa diagnostyka roślin cytrusowych, egzotycznych, doniczkowych, drzew i krzewów.
Czarodziej

Powrót do Identyfikacja roślin

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post