Problem ze słońcem??

Wszystko co potrzebne przy hodowli roślin doniczkowych

Problem ze słońcem??

Postprzez dod » Śr cze 24, 2009 7:08 pm

Witam!! Niedawno zakupiłem nasionka rosiczki i wysiałem je według instrukcji. Posiadam południowo-wschodni parapet, pełno światła słonecznego, wręcz idealne miejsce do rozwoju tych roślinek. Problem tkwi w tym, że gdy one postoją w tych promieniach, doniczki robią się mocno ciepłe (nie napiszę że gorące, to by była przesada). Boję się że może dojść do przegrzania nasion. Dodam, że nie stoją blisko szyby. Chciałem się dowiedzieć czy nasiona i roślinki te są przystosowane do takich temperatur, czy to jest normalne i nic nie muszę robić, tylko dbać o poziom wody?? Czy może lepiej na okres letni przestawić je na północno-zachodni parapet??
dod

Re: Problem ze słońcem??

Postprzez konrad_p » Cz cze 25, 2009 2:12 pm

nie wiem czy nasiona sie nie przegrzeją,ja bym ci radził doniczki owinąć białym papierem najlepiej z gazet to zatrzyma ciepło ,biały ma bardzo duze albedo :D
konrad_p

Postprzez tengel27 » N lip 12, 2009 6:11 pm

Nic im nie powinno być. Wilgotny torf i rozsypane po nim nasiona. Pilnuj tylko aby torf był wilgotny i wszystko będzie ok. Ja tak zawsze sieję i jest dobrze ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Nessie » Pt sie 28, 2009 8:07 am

Nie ma sensu bawić się w jakieś owijania, zabezpieczania. W naturze słońce też grzeje i to na pewno mocniej, bo - jak przypuszczam - masz rosiczkę tropikalną lub subtropikalną ;)
Nasionom nic nie będzie - jeżeli już, to pomoże - na pewno nie zaszkodzi ;)

Pozdrawiam
...Light and dark
Bright spark
Light and dark
And then light...:P

Nie przegap:>>>KLIK<<<
Nessie

Powrót do Podłoża, pojemniki, nawozy, woda, oświetlenie