Ogrodowe torfowisko

Zdjęcia i informacje o ogrodach i roślinach ogrodowych Forumowiczów

Ogrodowe torfowisko

Postprzez Shetanii » N paź 19, 2008 1:39 pm

No więc :P
Zaczełam jakiś czas temu robić to swoje ogrodowe torfowisko i oto co z tego wyszło:
http://picasaweb.google.com/Valakirika/ ... orfowisko#

Zdjęcia są ułożone w kolejnosci chronologicznej. Od razu zaznaczam też że jestem blisko związana ze światem roślin owadożernych i to one będą w większości mieszkańcami torfowiska, z góry przepraszam jeśli coś bedzie niezrozumiałe, bo dla mnie oczywiste jest ze D. rotundifolia to rosiczka okrągłolistna i tak dalej :)

Torfowisko jest nieco mniejsze niż wynika z wymiarów na jednym ze zdjęć, głębokość to ok 30cm, reszte wymiarów podam na zyczenie jak komus zależy :)

Storczyk to Kruszczyk błotny, i tak się fajnie składa ze jego ulubione podłoże i ulubione podłoże tłustoszy są bardzo podobne - torf z piaskiem + nieco zasadowej skały, w moim przypadku jest to sproszkowany dolomit :)

Wymusiło to na mnie podział torfowiska na dwie komory, ale chyba całkiem nieźle wyszło, że tak nieskromnie powiem :D
I powiem jeszcze że to tak na prawdę była improwizacja, wsypując wczoraj resztę torfu wiedziałam tylko że chce mieć wzniesienie, zagłębienie i konar w środku :P

Poziom wody jest kontrolowany osobno w obu komorach, w kwaśnej do tego celu służy po prostu 'bajorko' doniczka która została wsadzona w dziurę wykopaną aż do folii, w komorze zasadowej do tego celu służy wkopana między kłączami storczyka rurka, ma to z założenia działać tak jak pomiar ilości oleju w samochodzie, czyli przez włożenie patyka do środka.

Może niezbyt precyzyjnie zaznaczyłam, ale rotundifolia zajmie chyba całą nieckę dookoła bajorka, filiformis przeciągnę wzdłuż pnia w lewo, aby zacieniały rotundifolię, z drugiej strony na razie zamierzam hodować rotundifolie w sphagnum, ale to wszystko zależy od tego czy uda mi się zdobyć linearis, bo jeśli mi się uda to chyba ona tam będzie rosła :)

Z przodu jest niewielki płotek z lawendy, z boku z kolei zamierzam posadzić wrzosy i wrzośce + lilie orientalne, bo z tego co znalazłam lubią rosnąć w podłożu torfowym.

Jak ktoś ma jakieś sugestie to dawać, bo ja dopóki nie posadzę tam ostatniej rośliny to chyba sama nie będę wiedziała co tam będzie :D
Shetanii

Re: Ogrodowe torfowisko

Postprzez tengel27 » N paź 19, 2008 2:17 pm

To ja mam pytanie od amatora :oops: :oops: Roślinki w doniczkach to woda destylowana, a takie spore torfowisko to deszczówka??
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Shetanii » N paź 19, 2008 2:21 pm

Jak napada to bedzie deszczówka, jak nie bedzie padac to bedę dolewać wode demineralizowaną.
Shetanii

Postprzez tengel27 » N paź 19, 2008 3:32 pm

Ok. A jak będą takie upały jak w tym roku, gdzie wszystko wysychało w ciągu godziny?? Przecież wtedy potrzeba by było chyba ogromnych ilości wody, bo przecież rosiczka to nie kaktus.
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez Paweł Garski » Śr paź 22, 2008 12:15 am

Podoba mi się to torfowisko. Już sobie wyobrażam jak będzie wyglądać gdy się wszystko rozrośnie. Osobiście bym tam kapturnice dołożył. Jak się tłustosze rozmnożą to możesz przesadzić kilka do kwaśnej części i porównać jak będą rosnąć.
Paweł Garski
Site Admin

Postprzez KaRo » Śr paź 22, 2008 12:02 pm

Bardzo mi się podoba pomysł i rzecz jasna wykonanie.... :D
A co będzie zimą z " oczywiste jest ze D. rotundifolia to rosiczka okrągłolistna i tak dalej ..." :D
Kwasolubna i piękna o każdej porze roku jest , łatwa do zdobycia golteria rozesłana (Gaultheria procumbens )...
KaRo
KaRo

Postprzez Shetanii » Pn paź 27, 2008 10:42 pm

A ta Golteria lubi miec mokro? Bo rosiczki bardzo, gleba bedzie mocno wilgotna w najsuchszym przypadku :D chciałabym jeszcze Czermień błotną jeśli uda mi się zdobyć i jakieś niewielkie turzyce.

Nad kapturnicami intensywnie myślę, tylko nie wiem jak je tam wkomponować za bardzo.

Co do wody mam w domu kolumienke do oczyszczania wody własnej roboty z wykorzystaniem żywic jonowymiennych, do wiosny dokupie jeszcze troche żywic i myślę ze nastarcze z filtrowaniem wody :) W dodatku torf ma całkiem niezłe zdolnosci magazynowania wody, w godzine na pewno nie wyschnie.
Shetanii

Postprzez Cephalotus » N mar 01, 2009 4:20 am

Pawle, jak namnożą się jej tłustosze, to na pewno nie będę jej polecał przesadzać ani jednego do kwaśnej części. Będzie definitywnie rosnąć gorzej. Miałem już takie doświadczenia, bo w końcu na kwaśnym podłożu zaczynałem z tłustoszami. Bezdyskusyjnie lepiej zaczęły rosnąć, jak zabrudziłem im podłoże dodatkiem skruszonego margla i dolomitu.

Czego Aga nie zdobędzie do torfowiska, to się jej pomoże. :) Sam chcę zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądać po czasie.
Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia
Cephalotus

Powrót do Ogrody i rośliny Forumowiczów