Zaczełam jakiś czas temu robić to swoje ogrodowe torfowisko i oto co z tego wyszło:
http://picasaweb.google.com/Valakirika/ ... orfowisko#
Zdjęcia są ułożone w kolejnosci chronologicznej. Od razu zaznaczam też że jestem blisko związana ze światem roślin owadożernych i to one będą w większości mieszkańcami torfowiska, z góry przepraszam jeśli coś bedzie niezrozumiałe, bo dla mnie oczywiste jest ze D. rotundifolia to rosiczka okrągłolistna i tak dalej
Torfowisko jest nieco mniejsze niż wynika z wymiarów na jednym ze zdjęć, głębokość to ok 30cm, reszte wymiarów podam na zyczenie jak komus zależy
Storczyk to Kruszczyk błotny, i tak się fajnie składa ze jego ulubione podłoże i ulubione podłoże tłustoszy są bardzo podobne - torf z piaskiem + nieco zasadowej skały, w moim przypadku jest to sproszkowany dolomit
Wymusiło to na mnie podział torfowiska na dwie komory, ale chyba całkiem nieźle wyszło, że tak nieskromnie powiem
I powiem jeszcze że to tak na prawdę była improwizacja, wsypując wczoraj resztę torfu wiedziałam tylko że chce mieć wzniesienie, zagłębienie i konar w środku
Poziom wody jest kontrolowany osobno w obu komorach, w kwaśnej do tego celu służy po prostu 'bajorko' doniczka która została wsadzona w dziurę wykopaną aż do folii, w komorze zasadowej do tego celu służy wkopana między kłączami storczyka rurka, ma to z założenia działać tak jak pomiar ilości oleju w samochodzie, czyli przez włożenie patyka do środka.
Może niezbyt precyzyjnie zaznaczyłam, ale rotundifolia zajmie chyba całą nieckę dookoła bajorka, filiformis przeciągnę wzdłuż pnia w lewo, aby zacieniały rotundifolię, z drugiej strony na razie zamierzam hodować rotundifolie w sphagnum, ale to wszystko zależy od tego czy uda mi się zdobyć linearis, bo jeśli mi się uda to chyba ona tam będzie rosła
Z przodu jest niewielki płotek z lawendy, z boku z kolei zamierzam posadzić wrzosy i wrzośce + lilie orientalne, bo z tego co znalazłam lubią rosnąć w podłożu torfowym.
Jak ktoś ma jakieś sugestie to dawać, bo ja dopóki nie posadzę tam ostatniej rośliny to chyba sama nie będę wiedziała co tam będzie