Opuncja..

Cytrusy, bananowce i inne rośliny z jadalnymi owocami

Opuncja..

Postprzez yaro918 » N wrz 28, 2008 9:59 pm

Witam jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość.. chciałbym kupić nasiuonba opuncji i mam takie pytanie czy moge je kupic teraz i odrazu wysiać czy wysiewa się je w jakimś określonym czasie..?? no i czy mam wysiać wszystkie nasiona jakie będą w opakowaniu (chyba 20) czy tylko część :D a są wymagane jakieś specjalne warunki?? .. Z góry dzięki za ready i Pozdrawiam..
yaro918

Re: Opuncja..

Postprzez tengel27 » Pn wrz 29, 2008 8:38 am

Co do kaktusów to lepiej poczekać do wiosny, bo teraz musiałbyś zapewnić siewkom doświetlanie żeby się nie powyciągały. Co do samych nasion opuncji to musisz też wiedzieć, że niektóre gatunki tej rośliny mają okres kiełkowania nawet ponad rok czasu, więc aby przyspieszyć ten proces nasiona się "łupie" :D Znaczy to, że skalpelem, lub innym ostrym narzędziem delikatnie nacina się łupinę nasienną - daje to szybsze kiełkowanie i większe wschody u tych roślin. Opuncje to także, jedyne chyba (o których słyszałem) kaktusy, których nasiona przykrywa się cieniutką warstwą substratu.

Tylko tyle mogę pomóc, aczkolwiek specjalistą od opuncji nie jestem ;)
Pozdrawiam,

Dawid
tengel27

Postprzez yaro918 » Pn wrz 29, 2008 11:43 am

aha.. :) spoko i tak duzo mi pomogles... :) dzieki wielkie
yaro918

Postprzez oloix96 » Pt paź 03, 2008 8:41 pm

Jeśli chodzi o opuncje to zależy od gatunku.
Sam próbowałem z opuncjami z nasion lecz jest to mało efektywne lepiej zaszczepić z kawałka.
Taka mała podpowiedz : Jeśli wysiewasz nasiona to dobrze by było się zaopatrzyć w małe doniczki które są połączone i były czymś przykryte np szybą pojemnikiem z plastiku ( taki pojemnik po sałatkach na wagę ).
Wysiewa się w małe doniczki z 2 przyczyn
po pierwsze korzenie się lepiej układają i w ogóle lepiej rosną
po drugie Jest to wygodniejsze do podlewania i przesadzania jeśli np jedna roślina zgnije lub spleśnieje to lepiej wyjąć ziemie z jednego małego pojemniczka niż z dużej doniczki bo podczas takiej operacji można uszkodzić korzenie innych roślin.

Nie wiem czy to jest dobrze lecz ja tak robiłem.
Przepraszam za drugie konto ale coś mi się zepsuło :)
Stare Konto " oloix '' nowe "oloix96"
oloix96

Postprzez margol » Cz mar 19, 2009 12:10 pm

jak ktoś chce kupić nasiona opuncji to polecam na allegro, bo są tanie. Pozdrawiam margol
margol

Postprzez konrad_p » Pn cze 22, 2009 6:56 pm

ja kupiłem nasiona opuncji żółtej i czerwonej wysiałem w grudniu i wzeszło mi 7 na 8 nasion 8-) wiec pora nie ma znaczenia
konrad_p

Postprzez Paul 305 » So sty 30, 2010 3:38 pm

U Ciebie taksię stało ale to nie reguła!! Pora (wiosenna) wspomniana powyżej ma znaczenie także praktycznie omówione powyżej,więc nie wprowadzaj w błąd.Wszystkie kaktusy z nasion lepiej siać na wiosne,także z uwagi na lepsze warunki świetlne wuwczas.Sadżcie nasiona kaktusów na wiosne to znacznie efektywniejsze niż w innych porach roku. :ugeek:
Harmonia i kontrast w tej pozornej sprzeczności zawiera się istota piękna...
Paul 305

Powrót do Owoce egzotyczne