rośliny egzotyczne w polskich warunkach

Tutaj możemy umieścić zdjęcia czy listę hodowanych roślin

rośliny egzotyczne w polskich warunkach

Postprzez stika » So lip 26, 2008 7:11 pm

Mam prośbę o rady i podpowiedzi. Jestem zainteresowana zakupem kilkunastu różnych w tym także egzotycznych nasion ale nie wiem, czy warto je kupić, czy w naszych polskich warunkach są szanse na ich wyhodowanie. Proszę o podpowiedzi i rady, bo nie chciałabym stracić kasy i nerwów na czekanie aż coś wykiełkuje, a potem szybko zmarnieje ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne.
Lista poniżej:
1. Wisteria sinensis
2 Kwiat Arendsa
3. Magnolia
4. Albicja
5. Bauchimia variegata
6. Caphalocereus senilis (Głowa starca)
7. Adenium obesum (róża pustyni)
8. Delonix REgia (Płomień Afryki)
9. Dioscorea elephantipes (roślina żółw)
10. Lageostroemia indica
11. Zelkova serrata
12. Tacca nivea (kwiat nietoperz)
13. Hymenocallis Ismena
14. Opuntia Engelmanii
15. Ficus Indica
16. Aporokaktus
17. Notocactus haselbergiii
18. Lithops (żywe kamienie)
19. Granat karłowy
20. Daktylowiec Phoenix
21. Cesarskie drzewko
22. Peltophorum Dubium (złote drzewko)
23. Passifora olbrzymia
Proszę o podpowiedzi forumowiczów, czy są szanse na ich wyhodowanie. Proszę przy okazji o podpowiedzi jak długo (średnio) kiełkują i jak sie je uprawia.
stika

Re: rośliny egzotyczne w polskich warunkach

Postprzez lucy23-61 » Pn lip 28, 2008 11:06 pm

Witaj.
Napiszę ci co wiem o swoim wysiewie nasion.Nasiona wisterii dostałam przy zakupie innych nasion.Moczyłam kilka dni w letniej wodzie, a właściwie na mokrej wacie,potem wpakowałam w lekką ziemię i jak pamietam szybko wzeszły i to wszystkie nasiona.
Różępustyni moczyłam bardzo krótko i wsadziłam jak wyżej, wzeszły błyskawicznie-miałam zapewnienie,że sąto świeże nasiona, nie wiem jak długą mają kiełkowalność.Płomień afryki potraktowałam pilnikiem, potem moczyłam przed wsadzeniem.Kiełkują długo i nierównomiernie, mnie w rezultacie został dwie rośliny.Zywe kamienie ładnie wschodzą,ja je zamknęłam w takim pojemniczku z wieczkiem i po wzejściu otwierałam co jakiś czas, a że były małe jesienią to tak trzymałam całą zimę -przetrwały.Z kiełkow3anie granatu nie ma problemu-łatwo kiełkuje, daktylowiec potraktuj przed wsianiem podobnie jak delonix- kiełkuje bardzo długo.
To tyle mogę doradzić, zawsze jest frajda jak się coś wysiewa i to po jakimś czasie wychodzi z ziemi, warto spróbować.
pozdrawiam
lucy23-61

Re: rośliny egzotyczne w polskich warunkach

Postprzez stika » Wt lip 29, 2008 11:21 am

Dzięki bardzo za podpowiedzi. Zapewne za jakiś czas skorzystam z rad. (Na razie inne priorytety budżetowe).
stika

Powrót do Rośliny Forumowiczów

• Pokrewne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post