Cześć wszystkim!
Z tego względu, że jest całe mnóstwo gatunków do pokazania, chyba wkleję zdjęcia w 3 częściach.
Tak w ramach wstępu dodam, że pociag spóźnił mi się 1,5 godziny, tak wiec z 9 godzin w górach zrobiło się nagle 7,5 godziny. Niestety zabrakło mi durnych 30 min. aby ukończyć trasę i obfotografować wszystko. Nie dałem rady dojść (czasowo) do pierwiosnka maleńkiego, a lilijkę alpejską i fiołka alpejskiego, ledwo liznąłem. Doszedłem do nich, do wspaniałego stanowiska, ale zaczęło padać i te zdjęcia, które w ostatniej części wam pokażę to cudem się udały. Musiałem wracać a mój powrót to był szalony zbieg na dół. Tak więc wchodziłem 4 godziny a zbiegłem w 2. Jednak narzekać nie będę, choć czuję pewien niedosyt, bo mogłem strzelić kilka przepięknych zdjęć lilijce, fiołkowi i pierwiosnkowi, ale cóż, tak bywa. Teraz to co najprzyjemniejsze! Życzę przyjemnego oglądania!
Strumyk

Dolina Kościeliska

Fiołek dwukiatowy - Viola biflora

Rutewka mniejsza - Thalictrum minus

Przetacznik różyczkowaty - Veronica aphylla

Storczyk męski - Orchis mascula - było go na prawdę niewiele, ledwo 4 kwitnące widziałem po drodze

Dolina Kościeliska

Dolina Kościeliska

Dolina Kościeliska

Goryczka Klusjusza - Gentiana clusii - Niestety była poza moim zasięgiem, dlatego nie zrobiłem zadnych zdjęć makro, szkoda. :/

Urdzik karpacki - Soldanella carpatica

Tam zmierzałem - Z tego punktu miałem jeszcze jakieś 3 godziny i 20 min do punktu w którym się wróciłem.

Wiebrza żyłkowana - Salix reticulata

Tłustosz alpejski - Pinguicula alpina - roślina owadożerna

Trochę wyżej - Od tego momentu zaczynał się na prawdę szał roślinny. Człowiek nie wiedział co ma robić, patrzeć, iść czy fotografować. :]

Urdzik karpacki - Soldanella carpatica

Następne części będą o wiele, WIELE ciekawsze, zobaczycie.